Батьківщина цієї незвичайної рослини – Нова Зеландія, але сьогодні її успішно вирощують в Південній Америці, Ізраїлі, Італії і у нас, в Україні. До речі, на українській землі екзот почувається дуже добре, наче вдома, пише видання napensii.ua.
У великих містах диковинний овоч навіть є у в супермаркетах і продається під назвою «ківано», але й коштує недешево. Так, в одному з київських супермаркетів ківано коштує 93 грн за 1 шт.
Плоди можна використовувати для приготування салатів, смажити і консервувати. Вони мають не лише дієтичне, а й лікувальне значення. Ківано сприяє виведенню холестерину з організму, лікує печінку і нирки.
Ківано - це трав’яниста ліана родини гарбузових. Тож і культивує її овочівник як звичайні огірки, дині та кавуни. Проте відмінність все ж є. Ківано треба вирощувати через розсаду..
Культура теплолюбна і вологолюбна, тож її слід регулярно поливати. Врожай у прохолодній кімнаті може зберігатися протягом 3-6 місяців.