На уманському базарі правлять бал фермери з Херсонщини. Картопля, перець, помідори, абрикоси, персики — Херсонщина виявилася готовою до спеки, бо ще раніше стала практикувати зрошення земель і віддала перевагу стійким до високих температур сільськогосподарським культурам
Минулими роками Черкаська область забезпечувала південь і схід України картоплею та іншими культурами, а нині її потіснила Херсонщина.
Жителі села тим часом на роздоріжжі — вони не знають, куди піти і садити та сіяти. Підприємливі, які мають стартовий капітал, на подвір’ях бурять свердловини і зрошують землю протягом літа водою. Це задоволення не з дешевих, необхідно вкласти в зрошувальну систему до 100 тисячі гривень. При пенсії дві тисячі гривень чи зарплаті п’ять тисяч гривень не так скоро доробишся до власної свердловини.
Інші почали вирощувати сільськогосподарські культури, які є традиційними для Одеської області: виноград, кавуни, дині. Одразу за Уманню можна помітити виноградники, а на сільських городах кавуни і дині.
Село наполегливо шукає виходу з нової ситуації, коли зміна клімату вимагає нових підходів для ведення сільського господарства. Великі земельні магнати не дуже сушать собі голови. Вони далі сіють пшеницю, кукурудзу, ріпак, соняшник — все, що можна відправити на експорт і отримати тверду валюту.
Традиційну для сільських дворів картоплю останніми роками частіше заміняють гарбузами. По-перше, затрати невеликі. Не потрібно тричі кропити ділянки від жуків, кілька разів прополювати бур’ян, вносити добрива. Картоплі почали саджати менше, лише для своїх потреб.