Сіль черкаського виробництва SOLENA уже не вперше стає предметом наукових досліджень та обговорень. Це й не дивно, адже в Україні подібного продукту більше не випускають. Черкаське підприємство «Венд» розробило технологію, за якою частину натрію у складі солі замінило на калій та додало низку корисних мікроелементів у біологічно доступній цитратній формі – селен, магній, цинк, йод, хром. Таким чином сіль набула цілющих властивостей, особливо для людей, схильних до серцево-судинних захворювань, в тому числі – гіпертонії. За допомогою подібного продукту в середині минулого століття у Фінляндії вдалося скоротити кількість смертей від серцево-судинних захворювань у 7 разів та подовжити тривалість життя на 13 років.
«Сіль на смак нічим не відрізняється від звичайної. Але вона не лише запобігає надмірному споживанню натрію, але й збагачує раціон калієм та іншими корисними мікроелементами. Щоб забезпечити потребу організму в цих речовинах, необхідне збалансоване різноманітне харчування. А в нинішніх умовах це доволі непросто і дорого. Наша сіль може стати чудовою альтернативою», – відзначив директор ПП «Венд» Олександр Романенко.
На конференції буде представлена доповідь про можливість застосування солі із пониженим умістом натрію та збагаченою калієм у профілактиці та лікуванні гіпертензії.