«Приручити» цю культуру вдалося не відразу. Як з’ясувалося, потрібно суворо дотримуватися рекомендованої технології догляду, зокрема, поливу. Однак, перші невдачі не зупинили фермера-ентузіаста, і нині він вже має перші плантації цієї культури.
За його словами, при плановому врожаї в 35-40 тон ківі з гектара і стійкому збуті, це дуже прибутковий вид сільськогосподарського бізнесу. Вигідніше ніж вирощувати яблука, персики чи суниці, пише видання vesti.dp.ua.
- Цього року я закупив вже понад 500 саджанців і засадив пів гектара землі. І це тільки перший крок по створенню промислової плантації ківі в Україні та напевно на такій широті і у всій Європі. Оскільки так близько до півночі ніде подібних плантацій просто не існує, - розповідає В’ячеслав Кантур.
За словами фермера, смак в українських ківі, ще кращий ніж закордонних. - Бо наші не обробляються ніякою хімією. Справа в тім, що є така у біології особливість, коли рослина із іншої кліматичної зони в інших умовах перші 20-30 років ще не мають своїх природних шкідників. А місцеві шкідники ще на них не реагують, не знають. Це дає можливість взагалі не використовувати ніякої хімії при вирощуванні і отримувати екологічно чистий продукт. Ми ж їмо вже оброблені хімією ківі. А тут повністю чисті. Та за такою продукцією у Європі черга вистроюватися буде і ціна відповідна у валюті високою буде, - додає він.