viche.ck.ua поцікавилось у катеринопільчан технологією вирощування цієї культури.
– Садити треба, щоб земля була прогріта до 15 градусів, не підгортати часто, бо тоді арахіс росте маленьким, пару раз підгорнути – і все, – пояснює Валентина Чирва. Жінка радить саджати по одному горішку в лунку, але є господині, що кидають і більше.
– Саджаю кожен рік разом із розсадою помідорів, після закінчення заморозків. 3-4 насінини в корч, – ділиться досвідом Олена Братковецька. – Після сходів просапати, роблю рівчачки між корчами, підгортаю, як починає цвісти жовтими квіточками. Любить полив. З одного куща десь 20 штук арахісу, якщо вологи достатньо.
В основному катеринопільчани запевняють, що вирощування арахісу не потребує використання інсектицидів. Однак значно знижує врожайність ґрунт, насичений вовчками.
Урожай арахісу збирають восени (у вересні-жовтні). Насінням господині залюбки обмінюються.
Анатолій Радецький натомість вирощує середземноморську чуфу, що за смаком нагадує мигдаль. Каже, що насіння брав у спеціалізованих магазинах у Черкасах або в знайомих. Чуфа любить сонячні місця, пухкий ґрунт і помірний полив. Її листя схоже на дрібну осоку. Горішки маленькі, тверді, хрумкі. Чуфа смачна також смаженою. Її використовують і як сурогат кави.
– Саджаю по дві зернини тоді, як і кукурудзу. Треба, щоб земля була тепла. Перед посадкою замочую у воді. Між кущами має бути відстань сантиметрів 40, бо вони пишні, розростаються, як картопля. Разів два підгортаю. Викопую в жовтні, як пожовтіє листя. Врожайність – до 200 зернин з куща, – каже Анатолій.
З чуфи та арахісу роблять халву, олію, використовують їх також у кондитерських виробах.
До слова, насправді ні арахіс, ні чуфа не є горішками. Арахіс – це рослина сімейства бобових, а чуфа – осокових.