У доповіді «Дієтичний менеджмент гіпертензії», підготовленій трьома докторами медичних наук, було проаналізовано результати досліджень щодо впливу надмірного споживання солі на здоров’я людей.
Було показано, що зменшення споживання кухонної солі сприяє зниженню артеріального тиску і навпаки – через високе споживання солі (більше 6 г) зростає ризик ускладнень у хворих на гіпертензію.
Зокрема, в доповіді як приклад було наведено успішну харчову модель Фінляндії, яку запровадили під час експериментального проекту у Північній Карелії – замість звичайної споживали сіль, збагачену калієм. Це дало надзвичайно позитивні результати: кількість смертей від серцево-судинних хвороб зменшилася в 7 разів, а тривалість життя збільшилася на 13 років – з 68 до 81 року.
Були також наведені дані, що дефіцит калію в раціоні харчування в Україні становить 15-40%. Тому заміна звичайної солі на сіль з калієм сприятеме зменшенню вживання натрію та компенсує дефіцит калію.
В Україні сіль, подібна до фінської, з’явилася кілька років тому. Її виробляє черкаське підприємство під торговою маркою «SOLENA».
Цей продукт зацікавив учасників конференції. Адже крім корисного для серця та судин калію сольові суміші «SOLENA» збагачені іншими життєво необхідними мікроелементами в цитратній (біодоступній) формі: селеном, магнієм, цинком, йодом, хромом та концентратом морської капусти.
Сольова суміш «SOLENA» з цитратами магнію, селену, цинку та хром також буде корисна людям хворим на цукровий діабет.