Трюфелі – підземний делікатес, який завойовує популярність в українських ресторанах. Його найчастіше завозять із Франції. Але й наші аграрії починають задумуватися – чому б їм не вирощувати білі трюфелі?
Михайло Костюк вирощує картоплю, перець і виноград, але впродовж 25 років надає перевагу горіху. У нього близько 800 видів. Зараз чоловік вирішив зосередити увагу на чорному горіхові. Гарному росту та врожаю на городі садівник завдячує не просто випадку, а мікуризації, тобто симбіозу гриба з рослиною, який покращує ріст і врожайність.
За рік отримав приріст саджанців горіха у 60 см. У себе на городі Михайло мікуризував майже все, навіть картоплю. А мікуризував не простим грибом, а білим трюфелем.
До тих грибів, які вже є у ґрунті на території, додають трюфель білий п’ємонтський. Гриби, які поселяються на корінні рослин, стають ніби його продовженням. Допомагають засвоювати поживні речовини, якщо є потреба, забезпечують вологою, а ще виділяють невелику кількість антибіотиків, відновлюють ґрунт та збільшують урожай щонайменше на 30 – 40 відсотків.
Після мікуризації можете розраховувати і на грибний урожай. Якщо дотримуватися усіх вимог технології, якщо замікуризувати територію, не обробляти хімічними речовинами, то за 5−10 років трюфель буде рости на вашій території.