ПОРТАЛ
6 грудня 2015, 23:34

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Який напрям обрати: бізнес-ідеї для початківців

Який напрям обрати: бізнес-ідеї для початківців

Початок бізнесу завжди супроводжується певними ризиками. Однак якщо знати, які ніші на ринку є найперспективнішими, то можна швидко досягти успіху.

Hyser.com.ua визначив топ-10 напрямків, на які в наступному році буде підвищений попит

1. Ринок мобільного сервісу

Якими видами бізнесу можна зайнятися?

Розробка мобільних додатків. Багато компаній зараз використовують мобільні додатки для просування своїх продуктів. Крім того, інтерес до мобільних додатків зріс у банківській сфері.

Створення мобільних версій сайтів. Дослідження показали, що 72% жителів країн СНД заходять в інтернет через смартфони і планшети. Це означає, що сайти з мобільною версією мають більше шансів залучити аудиторію.

Сервіси мобільних платежів. Один з найбільш перспективних напрямків, який дозволяє розраховувати на багатомільйонні доходи. Однак для цього необхідна чітка стратегія розвитку на міжнародних ринках та інноваційні технологічні рішення.

Лідогенерація із соціальних мереж. Згідно з дослідженнями, 70% користувачів переходять на сайти з соцмереж. Так що SSM (social media marketing) стає головним джерелом лідогенерації (залучення потенційних клієнтів). У цій ніші працює достатня кількість фріланеров, однак тут явно не вистачає унікальної торговельної пропозиції.

2. Хендмейд з натуральних матеріалів

В епоху домінування супермаркетів і штучних матеріалів, люди все частіше шукають що-небудь оригінальне і натуральне. Такі продукти створюються вручну, а їх ціна може бути досить високою. Зайнятися подібним видом бізнесом легко, адже для цього достатньо мати талант, терпіння і любити ручну роботу.

У 2016 році рукоділля залишатиметься перспективним бізнесом. Тут дуже просто стартувати, а конкуренція досить низька, оскільки на ринку фактично немає великих гравців. Головна умова проникнення на ринок - створення унікального продукту.

Якими видами бізнесу можна зайнятися?

Ексклюзивні речі - одяг, аксесуари, біжутерія ручної роботи;

«Святковий бізнес»: виготовлення ялинкових прикрас, декору для інших календарних свят;

Виробництво і продаж весільних аксесуарів;

Виготовлення ляльок, м'яких іграшок, предметів інтер'єру.

3. Онлайн-навчання

Послуга навчання через інтернет ставала все більш популярною протягом останніх 10 років, але тільки зараз вона перетворилася на гарну ідею для бізнесу. Справа в тому, що в Україні онлайн-тренінги раніше сприймали скоріше як курси підвищення кваліфікації. Сьогодні ж їх вважають ефективною платформою для самоосвіти.

Дуже швидко стають популярними MOOS-системи (massive open online course), розраховані на проведення масових відкритих онлайн-курсів. Такі платформи, як Coursera і edX, пропонують безліч послуг: цікаві короткі лекції (приблизно 20 хвилин), прості тести для перевірки засвоєння матеріалу, домашні завдання та контрольні есе, активне спілкування учасників між собою.

Експерти кажуть, що найближчим часом MOOS-платформи стануть повноцінним аналогом університетської освіти.

Якими видами бізнесу можна зайнятися?

Всі сфери освіти. Головне - зібрати кращих фахівців, викладачів і тренерів. Ніша не вимагає великих інвестицій, тому тут досить просто почати і розвивати свою діяльність. Для цього лише треба професійно і креативно підійти до розробки курсів.

4. Спортивні тренування

Великі міста на пострадянському просторі вже пройшли пік появи спортивних центрів. Однак менші населені пункти тільки відкрили для себе цей тренд. Так що тут існує досить великий неосвоєний ринок.

Якими видами бізнесу можна зайнятися?

Йога. Тут майже немає перешкод для входу. Для початку бізнесу навіть необов'язково мати велике приміщення, досить бути хорошим фахівцем.

Нові види фітнесу типу Kangoo Jumps. Їх суть полягає в тому, щоб дарувати позитивні емоції від занять, а не тільки забезпечувати необхідні фізичні навантаження.

Здорові тренування. Вправи повинні не тільки покращувати фізичну форму, а й пропонувати елементи духовних практик. У найближчі 5 років розвиток тіла як елемент загального духовного розвитку буде перебувати в тренді.

5. Натуральна косметика та побутова хімія

У світі все більше цінують людське здоров'я і безпеку навколишнього середовища, тому люди вимагають, щоб косметика, зубна паста, мийні засоби були натуральними. Сьогодні на вітчизняному ринку нішу натуральної та органічної косметики займають іноземні виробники, продукція яких істотно подорожчала через девальвацію гривні. Враховуючи цей факт, а також дорожнечу імпортної сировини, можна спрогнозувати, що 2016 відкриє масу шансів для виробників, що використовують місцеву сировину.

Якими видами бізнесу можна зайнятися?

Антивікові косметичні засоби;

Дитяча косметика і засоби для вагітних.

6. Розміщення торговельних автоматів

По-іншому цей напрямок називається вендінг. Дана ніша швидко розвивається з 2013 року. Відкриття нових торгових і бізнес-центрів сприяє появі попиту на напої та продукти швидкого приготування - чай, каву, а також воду, шоколадні батончики і т. п. Автомати приваблюють покупців швидкістю обслуговування і відсутністю черг.

Якими видами бізнесу можна зайнятися?

Здорова їжа з автоматів. Зараз це найперспективніший сегмент вендингу. Покупці все частіше відмовляються від яскравих упаковок на користь натуральних продуктів. У США ця мода породила цілу індустрію вендинг-компаній, які займаються унікальною здоровою їжею. В Америці пропонують франшизи, коли підприємець може почати бізнес всього з пари автоматів. Тобто, якщо співпрацювати з бізнес-центрами, освітніми установами та іншими громадськими місцями, можна швидко розвинути свій бізнес.

7. Догляд за літніми людьми

Старіння населення - це глобальний тренд. До 2050 року у світі кількість людей старше 60 років вперше в історії перевищить кількість дітей віком до 15 років. Поки політики турбуються про реформу пенсійної системи, підприємець повинен бачити тут можливості для розвитку бізнесу. Жителі великих міст поступово відмовляються від традиції піклуватися про старих. Таким чином формується попит на вузькоспеціалізовані медичні служби і сучасні будинки престарілих.

Якими видами бізнесу можна зайнятися?

Освітні, розважальні та спортивні проекти для пенсіонерів;

Надання послуг по догляду за собою на дому. Наприклад, в США стали популярними виїзні салони краси.

8. Нематеріальна мотивація персоналу

Останнім часом через економічну кризу доходи багатьох людей перестали рости або взагалі знизилися. Експерти заявляють, що зниження доходів співробітників веде до зниження їхньої продуктивності та лояльності. Але більшість роботодавців не можуть дозволити собі підвищення зарплат, тому в їх арсеналі залишається тільки нематеріальна мотивація.

Якими видами бізнесу зайнятися?

Коучинг, командутворення та інші інструменти згуртування колективу. Насамперед у таких послугах будуть зацікавлені представники великого бізнесу;

Стартапи, які знайдуть для малого та середнього бізнесу рішення, що допомагають підвищити продуктивність і прихильність співробітників. Такі проекти швидко стануть прибутковими.

9. Фінансові консультації

Економічна криза відродила активний попит на фінансовий консалтинг. Найраціональніше рішення - вибрати вузьку спеціалізацію. З одного боку, це полегшить маркетинг і лідогенерацію, з іншого - допоможе швидше заявити про себе як про кваліфікованих експертів. Головне - правильно побудувати маркетингову стратегію і не обіцяти клієнтам те, що ви не зможете виконати.

Якими видами бізнесу зайнятися?

Консультації щодо інвестицій;Консультації з приводу проблемних кредитів і реструктуризації;

Послуги з розподілу особистих фінансів.

10. Профільне програмне забезпечення для бізнесу

За даними компанії IMB, ще в 2012 році щодня в світі створювалося 2500000000 гігабайт інформації. Всі операції фінансових компаній, записи в соцмережах, дані метеосупутників та інші дані формують величезний масив інформації - Big Data (з англійської - «великі дані»). Через це виникла потреба не тільки фіксувати інформацію, але ще й аналізувати її.

Якими видами бізнесу можна зайнятися?

Індивідуальні програмні рішення, які працюють з великими масивами даних. Наприклад, влада Лондона замовили розробку програми, яка дозволяє занести всі злочини у відкриту карту. Завдяки цьому поліцейські розуміють, які райони треба патрулювати більш ретельно. У США популярними стають програми, які допомагають тримати в тонусі відділи продажів. Подібний софт розбавляє робочу атмосферу і робить роботу більш захоплюючою.

Такі програми можна використовувати практично в будь-яких видах бізнесу. Їх можна синхронізувати з CRM технологіями компанії, телефонією та іншими засобами, які використовуються в бізнесі.

Більше ідей в розділі «Бізнес-ідеї».


директор ПП «Венд»
Олександр Романенко
заступник генерального директора ТОВ АПК «Маїс»
Олександр Самойленко
директор Черкаської спілки продовольчих маркетів
Руслан Петрик
підприємець, ТМ «Сміляночка»
Вадим Слободяник
комерційний директор ТОВ «Красногірський олійний завод»
Олег Завадський