ПОРТАЛ
23 травня 2016, 16:36

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Шість правил для успішного фермерського старту

Шість правил для успішного фермерського старту

Зростаюча популярність сільського господарства, як однієї з основних галузей економіки України, в останні роки позначила новий тренд - все більше людей мріють створити своє фермерське господарство, виробляючи якісну продукцію не тільки для власних потреб, а й з метою подальшої реалізації для отримання доходу.

АgroNews пропонує ознайомитися з основними правилами, які потрібно знати потенційним дрібним і середнім фермерам.

Земельне питання - насамперед

Як і всякий початковий бізнес фермерство потребує наявності власного стартового капіталу або десь запозичених коштів. У нашому випадку це не тільки певні грошові кошти, необхідні на закупівлю засобів виробництва продукції, а й, зрозуміло, земля.

Успішний фермерський бізнес - сімейний

Причина цього проста: фермерський бізнес - це справа, яка завжди вимагає душевного і трепетного підходу, повної віддачі праці і часу. Від найманих працівників домогтися цього практично нереально: для них головне працювати менше і отримувати більше.

Виходячи з цього варто розуміти, що необхідно, щоб всі члени сім'ї схвалювали фермерський бізнес як спосіб заробітку, і для кожного з них були б позначені своя зона відповідальності і своє коло обов'язків.

Дозволити собі відпочинок фермер може лише в окремих випадках

Варто врахувати, що фермерське господарство вимагає постійної уваги. Фермер може дозволити собі відпочинок лише в окремих випадках, наприклад, в міжсезоння, якщо він займається рослинництвом. І то, це час, як правило, відводиться на те, щоб підготувати техніку до посівної. Найчастіше, фермер працює з ранку до вечора 7 днів на тиждень. Тому що посіви або тварини вимагають постійного, щоденного догляду, і їх не можна кинути.

Починайте з невеликого фермерського господарства

Як і в багатьох інших видах бізнесу, в фермерстві ніколи не буде виходити все ідеально з самого початку. Тому, якщо ви вирішили стати фермером, краще за все не починати відразу з великих масштабів господарства: заведіть кілька тварин чи птахів, засійте невелику площу і подивіться, як піде справа, а вже потім можна переходити до більш великого фермерському бізнесу.

Розраховуйте переважно тільки на себе

Пам'ятайте, що якщо є можливість взяти участь в програмах державної підтримки сільгоспвиробників її потрібно використовувати, але розраховувати виключно на неї не варто.

Також врахуйте, що банки, в більшості своїй, дуже неохоче кредитують фермерський бізнес, або не кредитують взагалі, особливо коли мова йде про майбутній урожай в якості застави. Їх можна зрозуміти - ризики досить високі. Видавати кредити фермерам під величезні відсотки, що включають в себе плату за ризик, вони не можуть, так як фермери на таких умовах їх просто не візьмуть, а на звичайних умовах не хочуть. Таким чином, і на підтримку з боку банків у фермерському бізнесі розраховувати не варто.

При малих обсягах виробництва можна не платити податки

Як правило, законодавством передбачається можливість організації невеликих фермерських господарств, які виробляють продукцію для власного споживання, без утворення юридичної особи та державній реєстрації підприємницької діяльності. І при цьому надлишки своєї продукції фермер може продавати на ринку.

Такою можливістю варто скористатися, якщо вона є. Звичайно ж, потрібно вивчати актуальну законодавчу базу, тому як закони часто змінюються. Ну а якщо ви задумали відкрити фермерське господарство більших масштабів тут вже не обійтися без реєстрації підприємства і регулярної сплати всіх необхідних податків.

Важливо подбати про ринок збуту ще перед відкриттям фермерського господарства. Пам’ятайте, що ви будете мати сильно лімітований час для збуту: по закінченню якогось часу вироблена продукція просто зіпсується.

Тому, якщо ви думаєте про те, як стати фермером, вже відразу визначитеся, куди і кому ви будете продавати свою продукцію, знайдіть собі ринок збуту, адже потім шукати його вже може буде пізно.

А збути фермерську продукцію не так-то просто, особливо, якщо мова йде про хорошу ціну. Щоб торгувати самостійно, потрібно відкриття власних торгових точок, що затратно і вимагає оформлення великої кількості документів. Щоб постачати свою продукцію в супермаркети - теж потрібно отримати сертифікати якості, а також заплатити за оренду торгових місць. Якщо мова йде про продаж зернових або кормових культур тут процедура ще більш складна. Тому багато фермерів змушені продавати свою продукцію перекупникам за безцінь, невигідно і навіть збитково.

Більше порад в розділі «Бізнес-поради».