ПОРТАЛ
18 лютого 2015, 11:17

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Посівна дорожчає: фермери з острахом чекають весни

Фермери будуть економити на всьому під час посівної цього року, заявив порталу «Діловий регіон» голова Асоціації фермерів та землевласників Черкащини Віктор Гончаренко. Мінагрополітики прогнозувало подорожчання посівної у півтора рази, однак, на думку Віктора Гончаренка, ця цифра буде значно вища.

Практично всі матеріали для посівної привозять з-за кордону. Внаслідок різкого зростання курсу долара стрімко підскочили ціни на міндобрива, посадковий матеріал, засоби захисту рослин і навіть на пальне (при світовій тенденції до здешевлення нафти).

«Однозначно підніматиметься собівартість обробітку землі, що за собою потягне і собівартість продукції», – говорить Віктор Гончаренко.

Зараз фермери в пошуках золотої середини між цінами і якістю матеріалів для посівної. Частина переорієнтовується на українські добрива. Але й тут не все гладко: «Навіть, якщо проплатив заводу гроші, то в чергу поставлять через 1-2 місяці. Там посередницькі структури, які проплатили вже за селітру, і продають від себе на 50-100 грн. дорожче, ніж на заводі», – обурюється фермер.

Цього року землеробам доведеться відмовитися від оновлення техніки – всі кошти підуть на посівний матеріал, добрива, засоби захисту рослин та пальне. Адже вартість усіх матеріалів для посівної прив’язана до долара, а продукцію вони продають за гривні. «Хоч кукурудза і піднялася до 3 тис. грн.. за тонну, але зараз це трохи більше 100 дол. Тоді як раніше давали 200-270 дол.», – відзначає Віктор Гончаренко.