ПОРТАЛ
29 червня 2016, 10:59

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

СУБи не припинять обслуговувати черкаські будинки після 1 липня

Жителі черкаських багатоповерхівок зможуть самі обирати виконавців послуг з утримання прибудинкової території. 1 липня набирає чинності Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який передбачає, що управляти багатоповерхівками тепер будуть самі мешканці.

«До моменту, доки буде проведено конкурс надавачів комунальних послуг, будинки будуть утримувати ті, хто й раніше. Тобто, з першого липня нічого не зміниться», – прокоментував для порталу «Діловий регіон» директор департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міськради Андрій Наумчук.

Посадовець запевнив, що з 1 липня міськрада не буде скорочувати чи ліквідовувати СУБи. За його словами, далеко не всі будинки бажають організовувати ОСББ та змінювати надавача послуг. Однак щорічне проведення конкурсу виконавців сприятиме підвищенню якості їхньої роботи.

«Приватні підприємства, що діють на цьому ринку, отримують можливість збільшити обсяги своїх робіт. Якщо підприємство буде надавати послуги якісно, то зможе збільшувати кількість будинків, які обслуговує. Цей закон створює конкуренцію, а це завжди призводить до поліпшення якості», – відзначив Андрій Наумчук.

Однак проводити конкурс найближчим часом міськрада не збирається, адже є ще рік, щоб громади багатоповерхівок визначилися зі своїми балансоутримувачами.

Щодо вартості, однозначних прогнозів начальник департаменту не дав. «Дешевшими послуги навряд чи стануть. Коли будемо проводити конкурс, то перераховуватимемо тариф за розцінками 2016 року, а зараз діють за 2011. Тобто, мінімальна сума, за яку необхідно надавати перелік послуг, буде збільшена. Але можливо тут зіграє конкуренція, і будуть учасники, готові запропонувати меншу вартість», – припустив посадовець.