ПОРТАЛ
30 червня 2016, 10:52

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Рекордні врожаї прогнозують черкаським аграріям

Погодні умови з початку вегетації у цьому році були на рідкість сприятливими для росту, розвитку та формування майбутньої врожайності всіх сільгоспкультур.

Як пояснив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань, це забезпечувалось поєднанням оптимальних температур та достатніх вологозапасів в грунті в критичний період розвитку до вологи ранніх хлібів – коли відбувався інтенсивний ріст стебла та формувався колос, в період формування вегетативних органів кукурудзи та круп’яних.

«І хоч в травні – на початку червня низька нічна температура +5+7° пригнічувала теплолюбні культури, в добре прогрітому та зволоженому грунті формувалась потужна коренева система, яка дозволить в засушливі періоди використовувати вологозапаси із більш глибоких шарів грунту», йдеться в повідомленні гідрометцентру.

Спекотна погода, що спостерігається в області з 18 червня, при відсутності суховіїв, негативної дії на сільгоспкультури не чинить. Хіба що прискорився фазовий розвиток та дещо скоротиться період наливу зерна у ранніх хлібів. Та й дощі не бажають залишати територію Черкащини, хоч і мають літній, тобто дуже нерівномірний розподіл. Подекуди дощі у супроводі шквалів та граду пошкодили посіви, однак таких площ у межах області не багато.

Проте, спекотна та волога погода зумовлює швидке розповсюдження хвороб на посівах, швидко ростуть бур’яни, що потребує додаткових коштів та постійної умови агрономів.

Враховуючи всі ці фактори, в цьому році можна розраховувати на рекордний врожай зерна озимих хлібів в області - пшениці 55 ц/га, жита 38 ц/га. Та високу і на рівні попереднього року врожайність озимого ячменю 43 ц/га, ярих зернових – ярого ячменю 39 ц/га, гороху 38 ц/га, кукурудзи 78 ц/га.

Орієнтовно, загальний вал зерна, при площі до збирання 639,1 тис.га, очікується на рівні рекордного – в межах 4,08 млн.т. Адже найбільший вал зерна було зібрано в області у 2013 р. - 4,07 млн.т.

Прогноз не враховує втрат, можливих під час збирання врожаю та впливу хвороб, рослин та шкідників тощо.