ПОРТАЛ
19 жовтня 2016, 12:51

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

За черкаськими соснами наглядає лісовий квадрокоптер

Щоб моніторити пожежну ситуацію в лісах в онлайн-режимі, Черкаський лісгосп придбав квадрокоптер. Цей сучасний пристрій дає змогу чітко визначити не лише місце загорання, але й оптимальний шлях під’їзду до нього. А значить, пожежу можна загасити швидше і з меншими затратами, інформують у обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

«У нас є камери відеоспостереження. Але вони розміщені на висоті 40 метрів. Тому картинку ми бачимо збоку, а це може дезорієнтувати. А коли піднявся квадрокоптер, то ми вже бачимо прив’язку чи до дороги, чи до високовольтної, щоб знати, де саме димить. І в комплексі це дає 100% результат з визначення координат пожежі», – розповів директор ДП «Черкаське лісове господарство» Андрій Пустовіт.

Уже під час апробації апарату з’ясували, що він ефективно допомагає виявляти осередки всихань лісу. Згори дуже добре видно навіть поодинокі сухі дерева. «З лісу їх не завжди побачиш, коли пішки ходиш. Та й уявити масштаб усихання важко. А згори подивився – і вже бачиш цілісну картину», – говорить Андрій Віталійович.

Також квадрокоптер може бути корисним і для виявлення незаконних рубок. Адже він за потреби опускається дуже низько.

Керується це диво техніки за допомогою спеціального пульта. Оперує ним інженер комп’ютерних технологій Віктор Кужим. За його словами, для налаштування пристрою довелося весь день присвятити встановленню спеціальних програм. Зате тепер можна бути спокійним – навіть якщо квадрокоптер втрачає координати, то повертається на те місце, звідки був запущений.