ПОРТАЛ
22 січня 2015, 14:57

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

2015 рік – перехідний період на шляху до Європи

2015 рік для вітчизняних виробників має стати перехідним періодом у впровадженні нових вимог та стандартів, гармонізованих з європейськими. Такі зміни передбачає економічна частина Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Нагадаємо, що окремі законодавчі нововведення набудуть чинності уже з 2016 року.

Якими будуть ці зміни та на що, у першу чергу, слід звернути увагу виробникам розповів порталу «Діловий регіон» директор ДП «Черкасистандартметрологія» Михайло Чорнопищук.

<div class="dr_in_to_news"></div> 2015 рік – перехідний період на шляху до Європи

Два закони в один

Замість законів "Про підтвердження відповідності" та "Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності" прийнято Закон України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності". У ньому, відповідно, до вимог Угоди про технічні бар‘єри у торгівлі, консолідовані правові та організаційні засади розроблення, прийняття та застосування регламентів та процедур оцінки відповідності.

Це не лише усуває суперечності між ними, але й надає змогу більш якісно адаптувати національне законодавство до законодавства ЄС.

Переходимо до технічних євростандартів

Починаючи з 1 січня 2016 року європейські та міжнародні технічні стандарти (нормативні документи) будуть використовуватися на території України. Це означає, що вже зараз підприємства мають розпочати роботу з «адаптації» свого виробництва до нових європейських та міжнародних стандартів.

Відповідальність виробника за продукцію

Незважаючи на демократичний підхід в ЄС до питань технічного регулювання - ніхто не вказує підприємцям яку продукцію та яким чином виготовляти, але, разом з тим, за безпечність продукції повністю відповідає виробник. Він сам має підтвердити, що продукція відповідає вимогам стандартів, європейських директив та технічних регламентів. Тому кожен підприємець зацікавлений контролювати увесь процес виробництва. Адже інакше ціна порушенню може бути дуже високою – значний штраф, погіршення репутації, занепад бізнесу.

Декларація виробника

Свідченням якості та безпечності продукції стане декларація виробника. Фактично вона буде «перепусткою» для виходу на ринок збуту продукції.

Декларація міститиме інформацію про відповідність даного виду продукції певним технічним регламентам та стандартам. Підтвердити, що все це відповідає дійсності має незалежна третя сторона – орган з оцінки відповідності. У конкретному випадку – наша організація – ДП «Черкастистандартметрологія», яка має відповідний рівень акредитації, сертифікованих аудиторів, випробувальні лабораторії, акредитовані в установленому порядку. Після перевірки та реєстрації декларації в органі з оцінки відповідності, виробник отримує право реалізовувати свою продукцію на ринку.

Метрологічна діяльність

З 1 січня 2016 року набуває чинності нова редакція Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», прийняття якого зумовлено тим, що положення чинного Закону не відповідають європейським директивам, нормам і стандартам у сфері метрології та метрологічної діяльності.

Цей Закон, поряд із уже звичним процесом повірки, передбачає необхідність здійснення калібрування засобів вимірювальної техніки, яке вимагає застосування сучасної еталонної бази, а оформлення результатів якого має проводитися відповідно до національних стандартів, гармонізованих з відповідними міжнародними та європейськими стандартами.

В цьому напрямку ми теж провели багато підготовчої роботи. Калібрувальна лабораторія успішно пройшла акредитацію Національним органом з акредитації України. Значні кошти вклали у придбання нових еталонів для калібрувальної лабораторії, впровадили методики калібрування.

Оцінка відповідності

Оцінку відповідності можна поділити на оцінку відповідності продукції та оцінку відповідності систем управління. І тут хочеться звернути особливу увагу керівників харчових підприємств на необхідності впровадження сучасних систем управління.

В Європі, до якої ми йдемо, жодне харчове підприємство не має права реалізувати продукцію без впровадженої системи НАССР. Наразі в регіоні запровадили її лише близько 20 підприємств.

НАССР – це система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Вона дозволяє здійснювати контроль на всіх етапах виробництва, а не як раніше – лише готової продукції. Таким чином, у разі критичних випадків, система дозволить оперативно зреагувати та зняти «брак» ще на початковому етапі виробництва, не допустивши подальших перевитрат.

Для підприємства впровадження НАССР дозволяє:

- підвищити рівень організації праці;

- мінімізувати витрати;

- підвищити рівень безпеки і якості продукції.

Стандартизація

Відповідно до нового Закону України "Про стандартизацію", який законодавчо закріплює добровільне застосування національних стандартів за чітко визначеними випадками, створено національний орган зі стандартизації, функції якого покладені на державне підприємство "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості". Очікуваним результатом дії закону стане спрощення процедури прийняття нових стандартів гармонізованих з європейськими нормами.

Держава буде займатися, як правило, створенням національних стандартів пов’язаних з безпечністю продукції, обліком енергоносіїв, забезпеченням охорони життя і здоров'я, забезпеченням безпечності праці, збереженням навколишнього середовища і економією всіх видів ресурсів. А інші стандарти можуть розробляти асоціації виробників.

ДП «Черкасистандартметрологія» готове допомагати підприємствам

Цього року ми продовжимо та активізуємо співпрацю з виробниками. Досвідчені фахівці ДП "Черкасистандартметрологія" надають послуги з розробки та впровадження на підприємствах технічних регламентів та стандартів, систем управління якістю, пропонують необхідну консультаційно-методичну допомогу підприємцям регіону.

Як орган з оцінки відповідності ми маємо найвищий рівень акредитації, який відповідає вимогам стандарту ДСТУ ISO/IEC 17065:2012. Тобто стандарту, який застосовується і до європейських органів з оцінки відповідності. Нині в Україні налічується 7 таких підприємств.

Підприємство також має потужну випробувальну базу. Лабораторії підприємства акредитовані на відповідність вимогам стандарту ДСТУ ISO/IEC 17025:2006, за яким працюють і лабораторії ЄС.

З 2016 року вступають в дію нові закони і правила гри

В області є всі умови для того щоб ефективно пройти цей перехідний шлях. Адже з 2016 року вступають в дію нові закони і правила для виробників. Тож за цей рік нам потрібно дуже активно попрацювати в багатьох напрямках: метрології, випробувань продукції, оцінки відповідності (сертифікації) продукції та ін.

Роботи на 2015 рік багато. Проте чим скоріше її розпочнемо, тим швидше буде результат.