ПОРТАЛ
29 січня 2015, 11:55

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Торговельні мережі підштовхують виробників до запровадження HACCP

Незважаючи на те, що за обсягами промислового виробництва області левову частку займає харчопром, готовність таких підприємств до виходу на європейські ринки залишається вкрай низькою. Більше того - не всі виробники харчової продукції зможуть пройти навіть перевірку на відповідність вимог щодо безпечності продукції, яку проводять при відборі постачальників великі торговельні мережі.

Такою думкою поділився з порталом «Діловий регіон» директор ДП «Черкасистандартметрологія» Михайло Чорнопищук. За словами фахівця, тільки близько 20 підприємств на Черкащині запровадили та сертифікували на виробництві систему управління безпечністю харчових продуктів, що базується на принципах HACCP, ще 13 підприємств розробили та знаходяться на стадії запровадження даної системи управління.

Система HACCP є науково-обгрунтованою системою, що дозволяє створити на підприємстві умови для виробництва безпечної продукції шляхом ідентифікації і контролю небезпечних чинників. Це єдина система управління безпечністю харчової продукції, яка довела свою ефективність і прийнята міжнародними організаціями. У більшості європейських країн система НАССР є обов’язковою.

На часі чимало вітчизняних законодавчих актів містять положення про необхідність впровадження операторами потужностей системи НАССР. Одним з них є чинний Закон України "Про безпечність та якість харчових продуктів". З 20 вересня 2015 року набирає чинності його нова редакція - Закон України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".

- Саме великі торговельні мережі свого часу «змусили» ряд підприємств, запровадити системи HACCP, визначивши наявність системи як одну із обов’язкових умов співпраці мережі та підприємства. Переймаючи європейський досвід, вони вимагали, аби підприємства мали підтвердження належної безпечності продукції, яка потрапить на полиці маркетів. Підприємства йшли на такий крок, оскільки розуміли, що «вхід» до торговельної мережі - дуже перспективний ринок збуту, - розповідає керівник ДП «Черкасистандартметрологія».

Нині поширеною є практика, коли торговельні мережі, які цінують свою репутацію, проводять власні перевірки, проводячи аудит постачальникам. Оскільки система HACCP дозволяє контролювати безпечність продукції на всіх етапах виробництва – від сировини до готової продукції, це є вагомим аргументом для загального контролю. А для виробника – відчутно збільшує шанси потрапити в мережу, знизити ризик невідповідної продукції.

ДП «Черкасистандартметрологія» активно надає консультації по впровадженню на виробництві систем управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Окрім того, фахівці підприємства готові підготувати виробника до перевірок торговельних мереж, надавати фахові консультації та роз’яснення. Для цього звертайтеся за телефонами 45 81 57, 33 07 08.