ПОРТАЛ
1 квітня 2015, 16:14

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Головний регулятор – технічний регламент

Затверджений в останні роки курс України на європейську інтеграцію має на увазі перехід від проведення сертифікації товарів за системою УкрСЕПРО, за результатами якої надається сертифікат відповідності, на інший вид перевірки якості — відповідність товарів технічним регламентам.

Головний регулятор – технічний регламент

Що ж таке технічний регламент? Це нормативний акт, затверджений Кабінетом Міністрів, який визначає конкретні вимоги до вироблених товарів стосовно безпеки продукції, її впливу на людину, навколишнє середовище і встановлює критерії та способи проведення оцінки на відповідність її ратифікованим вимогам.

- Технічний регламент законодавчо закріплює необхідні етапи підтвердження на відповідність затвердженим вимогам продукції, яка випускається вами або імпортована з-за кордону, - розповідає начальник відділу з підтвердження оцінки відповідності продукції промислового призначення та послуг ДП «Черкасистандартметрологія» В’ячеслав Захарченко.

На сьогодні в Україні прийнято 45 технічних регламентів. 43 з них розроблені на основі актів законодавства ЄС. Законодавством України визначено й перелік товарів, що підлягають обов’язковому оцінюванню на відповідність вимогам 34 технічних регламентів.

Використання технічного регламенту для оцінки продукції, що випускається, послуг або процесів, за експерта, є обов’язковим. Норми цього документа вимагають підтвердження на відповідність заявленим вимогам у вигляді подання декларації відповідності.

- Фахівці нашого підприємства гарантують успішне проведення оцінки відповідності товарів, послуг і власної продукції встановленим технічним регламентам у необхідні для вашої організації терміни, - зазначає В’ячеслав Захарченко.

ДП «Черкасистандартметрологія» акредитоване на виконання робіт з оцінювання відповідності продукції в сфері електромагнітної сумісності обладнання, низьковольтного електричного устаткування, медичних виробів, безпеки машин, мийних засобів, безпечності іграшок, засобів індивідуального захисту, назв текстильних волокон і маркування текстильних виробів, маркування матеріалів, що використовуються для виготовлення основних складових взуття, яке надходить для продажу, товарів легкої промисловості, харчової продукції та продовольчої сировини, будівельних матеріалів, виробів та конструкцій, послуг готелів і подібних засобів тимчасового розміщування, послуг щодо подавання страв і напоїв, перукарень, туристичних операторів.

- Враховуючи складні процеси реформування, що пов’язані з інтеграцією України до Європейського союзу, ДП «Черкасистандартметрологія» як технічно компетентне підприємство, в рамках сприяння підприємництву запроваджує новий вид послуг — допомогу в підвищенні інформованості підприємців з питань оцінки відповідності продукції вимогам технічних регламентів, - розповідає В’ячеслав Захарченко.

Важливість цієї діяльності, за словами фахівця, пов’язана з наданням всебічної висококваліфікованої допомоги товаровиробникам в організації виробництва продукції, забезпеченні відповідності продукції вимогам нормативних документів, технічних регламентів, нормативно-правових актів та попередження випуску недоброякісної продукції. Така допомога матиме комплексний характер та передбачає значну кількість різноманітних послуг.

За матеріалами газети «Черкаський край»