ПОРТАЛ
26 квітня 2015, 10:40

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Ріелтори розрахували темпи здешевлення нерухомості

Незважаючи на триразове знецінення гривні, ціни на найдешевше (соціальне) житло в іноземній валюті за весь 2014 знизилися всього на 10%, а в середньому по вторинному ринку - на 20%, повідомляють експерти.

Ріелтори розрахували темпи здешевлення нерухомості

У той же час, на думку президента Асоціації фахівців з нерухомості України (АСНУ) Сергія Злидня, різкого зниження цін на вторинному ринку не буде, якщо не буде радикальних змін у політичній та економічній ситуації в країні, - пишуть «Вести».

«Ми спостерігаємо навіть зниження темпів падіння цін. У першому кварталі 2014 вторинка втратила у вартості 6%, а в першому кварталі цього року - вже лише 4%. До кінця року ціни можуть опуститися ще на 10%», - зазначив він.

Так що покупці даремно сподіваються, що вартість вторинки все ж впаде пропорційно знецінення гривні, як це було в кризу 2008. «Але цього разу такого не станеться», - запевнив Сергій Злидень.

За його словами, перед кризою 2008 квадратний метр в новобудові коштував близько 5 тис. грн (тоді це була тисяча доларів), але при зростанні курсу до 8 грн/$ забудовники не підвищували цін.

«У результаті вже в лютому 2009-го середні ціни на вторинному ринку теж опустилися до 5 тис. грн. Зараз же первинка індексує свої ціни, хоч і з запізненням, але це дає можливість утримувати ціни на вторинці від 1 тис/до 1050 у.о. за кв.м в столиці», - говорить експерт.