Спецпроект «Досвід регіонів»
Впровадження енергозберігаючих технологій та використання відновлюваних джерел енергії дозволило львівському ПАТ "Концерн Хлібпром" суттєво знизити витрати електроенергії та природного газу.
ПАТ "Концерн Хлібпром", яке випікає хлібобулочні вироби у Львові та області, наразі вже вдалося знизити енергоспоживання на 40%, пише
ecotown.com.ua
В рамках проекту підприємство провело теплоізоляцію труб пари і гарячої води, встановило систему рекуперації теплової енергії відхідних газів на хлібопекарських заводах. Та на досягнутому концерн не зупиняється. Передбачається, що наступні технологічні покращення дозволять «Хлібпрому» щорічно економити 170 тис. кубометрів природного газу та близько 100 тис. доларів США відповідно.
На додачу, «Концерн Хлібпром» впровадив систему внутрішнього екологічного моніторингу у сфері ефективного використання води, поводження з відходами, фіксації викидів забруднюючих речовин в атмосферу. На основі даних моніторингу компанія приймає рішення щодо можливої оптимізації процесів та модернізації потужностей для створення енергоефективного та безпечного виробництва.
Підприємство досягло значних результатів завдяки участі у проекті Організації ООН з промислового розвитку (ЮНІДО) та Глобального Екологічного Фонду (ГЕФ) "Підвищення енергоефективності та стимулювання використання відновлюваної енергії в агро-харчових та інших малих та середніх підприємствах (МСП) України".