ПОРТАЛ
27 червня 2015, 16:39

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Відпочинок закордоном став розкішшю для українців

Липень і серпень - традиційні місяці для відпусток як за кордоном, так і всередині країни. Але економічна і політична криза, війна на Сході, девальвація гривні - фактори, які змінили плани сотень тисяч українців.

Відпочинок закордоном став розкішшю для українців

Дані соціологічних досліджень невтішні: більшість українців в 2015 році не мають можливості відпочити, - пише «Слово і Діло».

Так, згідно з соцопитуванням Київського міжнародного інституту соціології, проведуть свою відпустку вдома 68% українців. У порівнянні з 2014 роком таких людей стало більше на 6%.

Водночас 24% людей, які відпустку проведуть в домашніх умовах, взагалі не мають можливості куди-небудь виїхати. Для порівняння, минулого року таких українців було лише 17%.

Решта 32% громадян планують кудись вибратися на відпочинок. Серед них більшість поїдуть в Карпати чи на інші українські курорти, 5,3% поїдуть на дачу, а 4% опитаних - до родичів на село.

Виїхати за кордон на відпочинок планують тільки трохи більше одного відсотка українців. Ще менше - 0,8% респондентів - поїдуть в Крим.

Якщо говорити про поїздки в Європу, мандрівників лякають не тільки ціни, а й нові адміністративні бар'єри в шенгенській зоні. Але для внутрішнього туризму ніяких обмежень немає, а девальвація гривні стимулювала туристів вибирати місця для відпочинку в Україні.

В принципі, причини вибору українцями бюджетних місць для відпочинку очевидні. Адже за останній рік реальна зарплата впала майже на 30%: Держкомстат заявляє, що середня зарплата штатних працівників в квітні 2015 склала гривень 3998. При такому рівні доходів логічно, що українці не можуть собі дозволити відпочинок навіть на дешевих європейських курортах.