ПОРТАЛ
29 липня 2015, 15:16

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Виробників навчали енергоменеджменту на підприємстві (ФОТО)

Як засвідчує статистика, рівень споживання енергоносіїв в Україні є практично втричі більшим, ніж у країнах ЄС. - А тому потенціал для розвитку ефективного використання енергії в українських компаніях є величезним, - підкреслює керівник ДП «Черкасистандартметрологія» Михайло Чорнопищук.

Це важливо, адже зниження витрат на енергоресурси, збільшує конкурентоспроможність підприємств.

Зважаючи на актуальність теми, у рамках форуму «Клуб енергоменеджерів» на базі ДП «Черкасистандартметрологія» відбувся тематичний семінар за участі фахівців зі столиці.

Що потрібно, аби підприємство стало енергоефективним, розповів черкаським виробникам генеральний директор компанії «Technical and Management Services» LLC. Михайло Левицький Він також проаналізував етапи впровадження системи енергетичного менеджменту на підприємстві. Такий алгоритм, за словами експерта, забезпечить комплексний підхід, а отже і результат. Ось основні етапи:

Управління та персонал

Першими кроками мають стати розробка власної політики в галузі енергоефективності, визначення цілей, а також призначення представника керівництва у цій сфері.

Далі необхідно зосередитися на навчанні персоналу та створенні структури енергоменеджменту на підприємстві.

Документація

Наступними етапами є розробка стандарту підприємства «Організація роботи та аналіз системи енергоменеджменту», визначення показників енергоефективності. Далі – розробка, узгодження та затвердження Програми з енергозбереження підприємства, що передбачає низку заходів, у тому числі і ті, які не потребують інвестицій

Розподіл обов’язків

Потім призначаються уповноважені з СЕнМ у виробничих підрозділах, створюються цехові комісії з енергозбереження. Їх мета - раціональне використання енергоресурсів. Також розробляються графіки обходів і проводиться аналіз отриманих даних.

Контроль

Наступний блок – операційний контроль. Він передбачає облік питань енергоефективності у всіх сферах діяльності підприємства.

Персонал і процеси

Подальшим кроком має стати внесення у посадові інструкції відповідних доповнень щодо СЕнМ. Далі потрібно зайнятися проектуванням і адаптуванням виробничих процесів відповідно до системи енергоменеджменту.

Закупівлі

При закупівлях (енергоресурсів, сировини, матеріалів, обладнання тощо) потрібно враховувати питання енергоефективності. Про це слід поінформувати і постачальників, для формування ними відповідних пропозицій.

Проведення внутрішніх аудитів

Важливим етапом є проведення внутрішніх аудитів СЕнМ. – Без них ми не зможемо оцінити ефективність всієї роботи, - підкреслює Михайло Левицький. Тому здійснюється погодження та затвердження річного графіка.

Управління невідповідностями

Наступний логічний крок - управління невідповідностями, а також коригувальні та запобіжні дії.

І завершальний етап - аналіз з боку керівництва та відповідне реагування на отримані результати.

- Загалом, ми повинні усвідомлювати, що ми запроваджуємо, і що очікуємо отримати. Впроваджувати заходи з енергоефективності на підприємстві потрібно комплексно, враховуючи не лише виробничі аспекти діяльності. Тоді буде результат, - підсумував експерт.