ПОРТАЛ
23 жовтня 2015, 15:48

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Михайло Чорнопищук: підприємці відстоюють своє право на добровільну сертифікацію

Реєстрацію сертифікатів відповідності та свідоцтв про визнання відповідності на харчову продукцію в Реєстрі державної системи сертифікації України було припинено у вересні. Численні звернення підприємств тривалий час залишалися без розгляду. А нещодавно в Мінекономрозвитку відреагували на звернення вітчизняних виробників та зробили крок назустріч.

Як підприємці відстоюють своє право на добровільну сертифікацію в Україні для порталу «Діловий регіон» прокоментував Михайло Чорнопищук, директор ДП «Черкасистандартметрологія».

Михайло Чорнопищук: підприємці відстоюють своє право на добровільну сертифікацію

Між Україною і країнами СНД діє міжурядова угода про взаємне визнання результатів сертифікації продукції. Це діє в тому разі, якщо продукція сертифікована в національній системі сертифікації України. Тоді як в Молдові, Казахстані, Білорусі та ряді інших країн СНД видають свідоцтво про визнання, і не треба додатково перевіряти цю продукцію, бо вона перевірена нашим національним органом у національній системі сертифікації. Однак унаслідок машинальної помилки із законодавства було вилучено поняття «добровільна сертифікація».

Підприємства з усієї України вирішили відстоювати своє право на добровільну сертифікацію, оскільки це дає змогу прискорити, здешевити і спростити розмитнення харчової продукції в країнах СНД. Зверталися в Кабмін, до Верховної Ради, в Мінекономрозвитку, щоб залишити процедуру добровільної сертифікації. Довгий час ці звернення залишалися без відповіді. «Укрметртестстандарт» та ДП «Черкасистандартметрологія», підготували проект змін до Декрету КМУ «Про стандартизацію і сертифікацію», яким передбачається запровадження поняття «добровільна сертифікація».

Однак щоб винести його на розгляд Верховної Ради, необхідно було заручитися підтримкою депутатів. Тоді «Черкасистандартметрологія» звернулася до народного депутата України Владислава Голуба. Він оперативно опрацював матеріали і зареєстрував законопроект у Верховній Раді. Наразі очікуємо розгляду документу. Сподіваємося, що народні обранці підтримають вітчизняного виробника, який зможе сертифікувати продукцію в Україні, не витрачаючи зайвих коштів.


національний координатор проекту підвищення енергоефективності та сприяння у впровадженні відновлюваних джерел енергії на підприємствах агрохарчової галузі (м. Київ)
Ігор Кирильчук
президент ТОВ «Черкасиелеватормаш» (м. Черкаси)
Ігор Одокієнко
директор ПП «Аргус-сервіс»
Максим Сагдієв
директор компанії «Авант-груп»
Владислав Сушко
керівник технічного відділу ТОВ «Манеж»
Олексій Болібрук