ПОРТАЛ
27 листопада 2015, 10:52

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

18 млн. грн. заробили цього року сільгоспкооперативи Черкащини

В області функціонує 29 сільськогосподарських кооперативів, де об’єднано майже 5 тисяч членів та їх засновників. За період з січня по жовтень поточного року вони реалізували продукції та надали послуг на суму понад 18,0 млн. гривень, повідомив порталу «Діловий регіон» директор департаменту агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Ігор Колодка.

<b>18 млн. грн. заробили цього року сільгоспкооперативи Черкащини </b>

Успішними сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами є: СОК “Фенікс” (с. Нагірна Жашківського району), СОК “Молочний світ” (м. Звенигородка), СОК “Пролісок” (с. Чемериське Звенигородського району), СОК “Обрій” (с. Черепин К.-Шевченківського району), СОК “Віліс” (с. Сатанівка Монастирищенського району). Кооперативи сприяють збуту продукції та надають широкий спектр послуг жителям села.

«Практичний сенс сільськогосподарської кооперації полягає в об’єктивній вигоді для селян об’єднувати виробництва та ресурси. У багатьох випадках в одноосібних господарствах занадто дорого впроваджувати ті чи інші види діяльності. Кооперативи надають можливість об’єднатися для спільної діяльності, що дає кращий результат, ніж якби та сама кількість селян працювала в одноосібних господарствах», – відзначив Ігор Колодка.

За його словами, департамент агропромислового розвитку впроваджує проект “Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів”, який фінансує Європейський Союз у рамках програми ЄС “Підтримка політики регіонального розвитку в Україні”. Тут новостворені та діючі кооперативи будуть отримувати юридичний, ветеринарний, зоотехнічний, бухгалтерський, управлінський та інший супровід своєї господарської діяльності.

Кооперація є не лише ключовим механізмом самоорганізації сільських товаровиробників, але й сприяє захисту невеликих селянських фермерських господарств від недобросовісних посередницьких структур та недобросовісної конкуренції і виходу їх на більш крупні організовані ринки збуту сільськогосподарської продукції.