ПОРТАЛ
20 січня 2016, 12:37

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

ГОСТи замінить європейська модель технічного регулювання

Кабінет Міністрів на засіданні 13 січня ухвалив фінальний пакет документів, необхідних для завершення першого етапу реформи системи технічного регулювання. Головним завданням першого етапу було законодавче забезпечення переходу на європейські стандарти й процедури. Завдання нового етапу реформи - зняти зайві бар’єри для доступу українських промислових товарів на ринки ЄС.

<b>ГОСТи замінить європейська модель технічного регулювання</b>

До фінального пакету документів увійшли технічні регламенти на засоби вимірювальної техніки, модулі оцінки відповідності, а також план заходів щодо оптимізації мережі державних лабораторій, - йдеться у повідомленні Мінекономрозвитку.

Величезна підготовча робота, яка була проведена у 2014-15 роках, стала основою для наступного етапу реформи. Головне завдання нового етапу – підписання Угод про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Agreements on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Goods, ACAA).

Керівник ДП «Черкасистандартметрологія» Михайло Чорнопищук роз’яснив, які зміни несуть для виробників такі реформи.

По-перше, це відмова від обов’язкових стандартів – ГОСТів, які регулювали абсолютно всі характеристики товару чи послуги.

По-друге, здійснення контролю за безпекою товарів через державний ринковий нагляд.

За словами Михайла Чорнопищука, європейська система, дає більше свободи виробнику. Останній мусить дотримуватися лише загальних вимог щодо безпеки (саме вони й закріплені в технічних регламентах). Характеристики ж товару виробник може обирати на власний розсуд.

Нагадаємо, що окрім затвердження низки технічних регламентів, перший етап реформи системи технічного регулювання містив скасування обов’язкового використання ГОСТів. У 2015 році було скасовано дію понад 15 773 ГОСТів, розроблених до 1992 року.

Зняти бар’єри для українських експортерів, на думку очільників Мінекономрозвитку допоможе підписання Угоди ACAA. Це дасть змогу виробникам вільно постачати свою продукцію без проходження додаткової сертифікації в країнах ЄС.