ПОРТАЛ
25 січня 2016, 10:58

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Обов’язкову сертифікацію сільськогосподарської техніки скасували

З 2016 року в Україні скасовано обов’язкову сертифікацію сільськогосподарської техніки. Відповідний наказ Мінекономрозвитку №1699 набув чинності з 1 січня. Відтепер постачальникам і виробникам техніки для аграрної сфери не потрібно отримувати український сертифікат відповідності.

Обов’язкову сертифікацію сільськогосподарської техніки скасували

Єдиною вимогою до сільгосптехніки залишається відповідність двом технічним регламентам, які стали обов’язковими для використання з 2016 року. Мова йде про Технічний регламент затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінних причіпних машин, систем, складових частин та окремих технічних вузлів, а також Технічний регламент щодо складових частин і характеристик колісних сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, - наголошують у Мінекономрозвитку.

Перехід на технічні регламенти, гармонізовані з європейськими, має на меті повне зняття торговельних бар’єрів при постачанні продукції українського виробництва до ЄС.

«Техніка – один із важливих активів у сільському господарстві. Тому зняття зайвих обмежень і перехід на європейські норми допоможе реалізувати величезний потенціал аграрного сектору і полегшить життя національному виробнику сільськогосподарської техніки», - пояснив заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

На думку заступника Міністра аграрної політики та продовольства Владислави Рутицької, упровадження техрегламентів дозволить захистити ринок України від ввезення небезпечної та неякісної техніки для сільського господарства, усунути технічні бар’єри в торгівлі, а також, у перспективі, спростити умови постачання української сільгосптехніки на ринок ЄС.

Для ознайомлення та підготовки підприємств-виробників до виготовлення тракторів, сільськогосподарських машин та їх компонентів відповідно до вимог технічних регламентів, був передбачений трирічний етап добровільного застосування цих регламентів з 2013 до 2015 року.

- Для виробників, які дбають про якість своєї продукції, такі нововведення зовсім не означають відсутність потреби у контролі та «свавілля» на виробництві, - коментує нововведення керівник ДП «Черкасистандартметрологія» Михайло Чорнопищук. – Щоб опановувати нові ринки збуту, як внутрішні, так і зовнішні, виробникам потрібно бути готовими доводити конкурентоспроможність своєї продукції, підтверджувати її якість та боротися за споживача.

За його словами, нові правила не просто зменшують обов’язки виробника, а дають йому можливість самостійно приймати рішення щодо потреби у сертифікації. Ключовим же залишається питання якості.