ПОРТАЛ
28 березня 2016, 19:41

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Підстав для зупинки авто поліцейськими поменшало

Юристи підтверджують, що у поліцейських є три законні підстави оглянути ваш автомобіль, і аж дев'ять - щоб зупинити

Підстав для зупинки авто поліцейськими поменшало

На тлі подій в країні, уже не дивно, що на автошляхах побільшало патрульних і поліцейських. Бачимо, як час від часу вони зупиняють автомобілі для перевірки. Однак автовласники цікавляться: за яких обставин поліцейські справді мають законне право зупинити машину? Чи мають право патрульні оглядати салон автомобіля або ж робити в ньому обшук? Які підстави для цього газета "Експрес" поцікавилася в Олега Турлая, заступника начальника управління Головного управління Національної поліції в області.

За його словами, поліцейський має право зупинити авто у дев’яти випадках. А от оглядати машину або речі можуть у трьох випадках. Передусім, якщо існує достатньо підстав вважати, що в ній перебуває правопорушник або особа, свобода якої обмежується в незаконний спосіб. Причиною може бути й підстава вважати, що в автомобілі є річ, обіг якої заборонено чи обмежено, або яка становить загрозу життю чи здоров’ю людей. Третя причина огляду: якщо існує достатньо підстав вважати, що річ або транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення або знаходиться в тому місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якого необхідно провести поверхову перевірку.

Зупинити ж автівку можуть у 9 випадках.

Серед них: порушення Правил дорожнього руху. Якщо є ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу. Може бути інформація про причетність водія або пасажирів до вчинення ДТП чи кримінального або адміністративного правопорушення. Або якщо є інформація, що ця машина чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення ДТП, кримінального чи адмінпорушення. Також якщо є підозра, що даний транспорт перебуває в розшуку. Можливо, потрібно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення ДТП чи іншого порушення, свідками якого вони є або могли бути, - через це також поліцейські можуть зупинити автівку. Причиною може бути й необхідність залучити водія до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху, або поліцейським - як свідка під час оформлення протоколів про адмінпорушення чи матеріалів ДТП. Може бути й таке, що з тих чи інших причин на окремій ділянці дороги є обмеження чи заборона руху. Якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху, таку машину також можуть зупинити. У разі порушення порядку визначення і використання на машинах спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

Натомість забрано із законодавчої бази право зупиняти авто у разі відсутності номерного знаку чи коли він забруднений і не проглядається на відстані 20 метрів. Раніше ці порушення були підставою для зупинки. Немає й пункту щодо зупинки авто під час проведення цільових заходів - операцій, відпрацювань оперативних планів - для перевірки документів на право користування і керування транспортним засобом та документів на нього.