ПОРТАЛ
7 квітня 2016, 12:54

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Затверджено правила виробництва органічної продукції бджільництва

Кабмін затвердив Детальні правила виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва. Відповідна Постанова КМУ № 208 датована 23 березня 2016 р.

Затверджено правила виробництва органічної продукції бджільництва

Вказані правила визначають особливості виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва. Зокрема, передбачають виключення з технологічного процесу застосування хімічних добрив та пестицидів синтетичного походження, генетично модифікованих організмів, похідних ГМО, консервантів тощо.

Встановлюються також обмеження для розміщення пасік. Зокрема, їх можна облаштовувати на відстані

- не менш як 500 метрів від шосейних доріг і залізниць, пилорам, високовольтних ліній електропередачі;

- не менш як 1 кілометр від тваринницьких і птахівницьких будівель;

- не менш як 5 кілометрів від підприємств промисловості, радіолокаційних, радіо- та/або телетрансляційних станцій, інших джерел мікрохвильового випромінювання;

- не менш як 7 кілометрів від товарних пасік, які не виробляють органічну продукцію.

Пасіки розміщуються таким чином, щоб у радіусі 3 кілометрів від були розташовані джерела натурального нектару і пилку, який походить з органічно вирощених або дикорослих культур.

Під час відкачування меду заборонено використовувати хімічно синтезовані репеленти, а також відкачувати мед зі стільників із розплодом.

Для профілактики захворювань та лікування бджіл у вуликах використовуються такі натуральні природні продукти, як прополіс, віск і рослинні олії.

З метою захисту рамок, вуликів і стільників від шкідників застосовуються лише визначені спеціальним переліком засоби.

Період переходу від виробництва традиційної (неорганічної) продукції бджільництва до органічної має тривати не менше 12 місяців.

Виробництво органічної продукції сьогодні є досить перспективним. Зокрема і в плані освоєння закордонних ринків збуту.

Тож ДП «Черкасистандартметрологія», як орган з оцінки відповідності, готове допомагати зацікавленим виробникам освоювати цей напрямок. Зокрема, мова йде про проведення випробувань органічної продукції, консультативну допомогу.

За додатковою інформацію звертайтеся у ДП "Черкасистандартметрологія" за телефоном 0472 45 74 37.