ПОРТАЛ
28 серпня 2016, 10:27

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

На Черкащині зростає кількість хворих на гепатит С

Під час експрес-тестування на вірусний гепатит серед 140 черкащан виявлено 12 позитивних результатів. Дослідження проводили силами громадських організацій під час спеціальної акції серед випадкових перехожих на вулицях міста.

На Черкащині зростає кількість хворих на гепатит С

Експрес-тестування свідчить, що нині рівень захворюваності на гепатит С на Черкащині становить 8,57%, тоді як у середньому по Україні – 8,4%. Однак іще 2 роки тому серед черкащан було виявлено методом експрес-тестування лише 2,55% хворих на гепатит С, інформує МБФ «Альянс».

За офіційними даними, в області станом на 01.07.2016р. налічується близько 3 тис. осіб, інфікованих вірусом гепатиту С. Однак, за словами директора КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» Світлани Волгіної, цей показник є необ’єктивним. Адже хвороба у більшості випадків розвивається безсимптомно, і багато людей навіть не підозрюють, що хворі на гепатит С. Під час вуличних акцій тестування проходять випадкові перехожі. Тому для багатьох позитивний результат тесту став повною несподіванкою, а для декого й шоком.

«Саме результати таких вуличних акцій показують реальний стан інфікованості вірусом гепатиту С. Такі дані ближчі до реальності. Адже обстежують людей, які не мають ризикованої поведінки і ведуть правильний спосіб життя. Хоча навіть офіційних майже 3 тисячі хворих – це багато для Черкащини», – розповіла порталу "Діловий регіон" Світлана Волгіна.

Усім, у кого експрес-тест виявився позитивним, надали консультацію та порекомендували звернутись на прийом до лікаря-інфекціоніста.

«Результативність експрес-тесту оцінюють на рівні 95%. Вважається, що це доволі високий процент. І хоч похибка все-таки може бути, але найімовірніше, позитивні результати підтвердяться», – зауважила лікар-інфекціоніст.

Гепатит С виліковна хвороба, однак коштує це дуже дорого. Оскільки противірусна терапія є, то ВООЗ ставить за мету повністю ліквідувати гепатит С в Європі до 2030 року. Завдяки цьому в Україну надходять кошти благодійних організацій на лікування, а також передбачено державне фінансування на ці потреби.

«За рахунок державного бюджету протягом 2013-2014 років проліковано 54 пацієнти, позитивний результат отримано у 42 пацієнтів. Цього року противірусну терапію отримали 20 осіб. Нові схеми лікування дозволяють скоротити курс до 12 тижнів при будь якому типі вірусу та підвищують його ефективність до 97%», – говорить Світлана Волгіна.

У Черкаській міській інфекційній лікарні надають кваліфіковану стаціонарно-амбулаторну допомогу хворим із хронічними вірусними гепатитами. А цього року відкрили кабінет для груп ризику, де лікують людей, що мають супутні вірусні захворювання (переважно ВІЛ-інфекцію).