ПОРТАЛ
6 жовтня 2016, 15:09

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Третейський суд стає доступнішим для підприємців

В Черкасах з’явилися нові третейські судді, а розмір третейського збору значно зменшено. Такі кроки назустріч підприємцям зробила Торгово-промислова палата України в інтересах суб'єктів господарювання та з метою забезпечення доступності третейського розгляду.

<b>Третейський суд стає доступнішим для підприємців</b>

Регламент діяльності постійно діючого третейського суду при Торгово-промисловій палаті України принципово оновлений. Це гарантує професійне, оперативне, прозоре та ощадливе розв'язання господарських спорів без будь-яких бюрократичних та корупційних ризиків.

«Для підприємців третейський суд вигідний тим, що його рішення набирає законної сили одразу після проголошення. Подальшого оскарження такого рішення не передбачено. І це значно скорочує строки розгляду справи та зменшує судові витрати, понесені сторонами», – відзначив президент Черкаської ТПП Сергій Першин.

Нещодавно було зменшено розмір третейського збору. У разі одноособового вирішення спору, він становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше одного розміру мінімальної заробітної плати і не більш як 60 розмірів мінімальної заробітної плати, що діє на день сплати. Якщо спір підлягає колегіальному вирішенню, третейський збір збільшується на 20 відсотків.

Умовою передачі спору на розгляд до постійно діючого третейського суду при Торгово-промисловій палаті України є наявність між сторонами третейської угоди (третейського застереження), що передбачає компетенцію згаданого суду. Для включення до договорів (контрактів) рекомендується третейське застереження такого змісту:

«Будь-який спір, що виникає з цього договору (контракту) або у зв’язку з ним, зокрема, щодо його тлумачення, виконання, порушення, припинення чи недійсності, підлягає передачі на розгляд і остаточне вирішення до Постійно діючого третейського суду при Торгово-промисловій палаті України.

Сторони погоджуються з тим, що в процесі розгляду і вирішення спору буде застосовуватись Регламент Постійно діючого третейського суду при Торгово-промисловій палаті України».

Додаткова інформація:

Грязон Руслан Миколайович - третейський суддя Постійно діючого третейського суду при ТПП України, член Ради Черкаської ТПП, директор ТОВ «Правова колегія» м.Черкаси, моб. (050) 0710308


директор ПП «Венд»
Олександр Романенко
заступник генерального директора ТОВ АПК «Маїс»
Олександр Самойленко
директор Черкаської спілки продовольчих маркетів
Руслан Петрик
підприємець, ТМ «Сміляночка»
Вадим Слободяник
комерційний директор ТОВ «Красногірський олійний завод»
Олег Завадський