ПОРТАЛ
23 жовтня 2016, 09:07

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Держлісгоспи області практично вичерпали резерви для створення нових лісів

Землі лісогосподарського призначення області займають площу 338 тис. га, в тому числі вкриті лісовою рослинністю 322 тис. га, що становить 15,4% від загальної площі області. Оптимальною ж лісистістю для Черкащини є показник у 16%, коли ліси найбільш ефективно виконують свої функції. Щоб досягти оптимальної лісистості, необхідно збільшити площу лісів на 12,6 тис. га.

Держлісгоспи області практично вичерпали  резерви для створення нових лісів

Про це розповів перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Горда у своїй доповіді на черговому засіданні президії Робочої групи з розгляду актуальних питань лісового господарства Черкащини.

До участі у засіданні, які зазвичай проходять за участю громадськості та лісівників, долучилися і представники ГУ Національної поліції, прокуратури, управління СБУ, управління екології та природних ресурсів ЧОДА, екологічної інспекції Черкаської області.

За словами Василя Горди, держлісгоспи практично вже вичерпали свої резерви для створення нових лісів – за останні 5 років ними створено захисні лісові насадження на площі 880 га, в тому числі у 2016 році – 29 га. Тому проводиться робота щодо створення нових лісів на деградованих, малопродуктивних землях, а також на берегах малих і середніх річок, ставків. Проте на звернення управління наразі отримано відповідь тільки від п'яти райдержадміністрацій щодо переліку таких земельних ділянок під заліснення в розрізі місцевих рад.

Поки це питання не вирішується, управління пропонує передати захисні лісові насадження, створені лісгоспами в попередні роки на малопродуктивних землях, до складу лісгоспів (близько 400 га). А ще необхідно здійснити інвентаризацію земельних ділянок, що самозаліснилися поблизу лісових масивів, але лісом не рахуються, а таких за попередніми підрахунками не менше 10 тис. гектарів.