ПОРТАЛ
24 жовтня 2016, 13:48

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Черкащан зобов’яжуть провести аудит квартир і платити пеню

В Україні вже в наступному році має запрацювати Фонд енергоефективності, за рахунок якого сім'я зможе компенсувати до 50% витрат на утеплення свого житла. Як каже віце-прем'єр міністр Геннадій Зубко, для того, щоб Фонд запрацював, до кінця цього року Рада повинна прийняти три важливі закони: "Про житлово-комунальні послуги", "Про енергоефективність будівель" і "Про комерційний облік".

Черкащан зобов’яжуть провести аудит квартир і платити пеню

Сайт "Сегодня.ua" з'ясував, що і як зміниться для українців після прийняття законів і коли комунальна сфера запрацює "по-новому".

Закон "Про енергетичну ефективність будівель"

Що нового:

- Всі будівлі, в тому числі житлові будинки, повинні за свій рахунок провести енергоаудит.

- Окремим будівлям доведеться оформити сертифікат енергоефективності.

- Тих, хто не оформить сертифікат енергетичної ефективності, будуть штрафувати.

- З'являться мінімальні вимоги з енергоефективності будівель.

Всі об'єкти будівництва і вже зведені будівлі повинні пройти аудит енергетичної ефективності за свій рахунок. Якщо енергоаудит проводитимуть в житловій багатоповерхівці, платити доведеться всім власникам квартир. Як відзначають експерти, в середньому аудит типової багатоповерхівки може обійтися в 5-12 тисяч гривень. Сума залежить від площі будинку та обладнання, яке використовує енергоаудитор. Наприклад, сім'ї, яка живе в будинку на сто квартир, за аудит доведеться заплатити від 50 до 120 гривень.

Енергоаудит, згідно із законопроектом, повинні будуть провести у всіх будівлях, а новобудовам доведеться отримати сертифікат енергоефективності.

Тим, хто сертифікат не отримає, доведеться заплатити штраф від 3400 до 5100 гривень. "Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і вводиться в дію з 1 січня 2017 року", – йдеться в законопроекті.

Закони "Про ЖКП" і "Про комерційний облік компослуг"

Що нового:

- До 1 січня 2018-го у всіх житлових будинках встановлять лічильники на світло, газ, тепло, електроенергію і воду.

- За борги за комуналку доведеться платити пеню.

- Будівлям, не обладнаним лічильниками, заборонять підключатися до мереж.