ПОРТАЛ
16 січня 2017, 11:22

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Якими будуть ставки оподаткування для спрощенців у 2017 році

Матеріал підготовлено в рамках співпраці   
порталу «Діловий регіон» з Громадською радою  
при Головному управлінні ДФС у Черкаській області   

Якими будуть ставки оподаткування для спрощенців у 2017 році

ГУ ДФС у Черкаській області у зв’язку з набранням чинності з 1 січня змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо інформує про зміни щодо справляння єдиного податку.

Спрощену систему на 2017 рік збережено. Кількість груп не змінилась – їх чотири, обсяги для кожної групи залишились незмінними.

Зміни щодо ставок оподаткування

З 1 січня 2017 року ставка єдиного податку для першої групи встановлюється у відсотках до прожиткового мінімуму. Для другої (як і раніше) – у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, третьої групи – у відсотках до доходу.

Максимальний розмір єдиного податку для платників першої групи становить 160 грн за місяць (10% прожиткового мінімуму встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року) – у 2016 році 137,80 грн.

Водночас з 1 січня 2017 року до прийняття відповідним органом місцевого самоврядування рішення про встановлення ставок місцевих податків і зборів на 2017 рік відповідно до Закону №1791-VIII, встановлені таким органом місцевого самоврядування ставки єдиного податку для платників першої групи застосовуються з коефіцієнтом 0,5.

Максимальний розмір єдиного податку для платників другої групи становить 640 грн. за місяць (20% мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року) – у 2016 році 275,60 грн.

Ставки єдиного податку для третьої групи (на рівні минулого року): 3% доходу - у разі сплати податку на додану вартість; 5% доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Крім того, збільшено ставки податку для четвертої групи залежно від категорії (типу) земель. Для платників єдиного податку четвертої групи збільшено ставки податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду:

- з 0,81 до 0,95% від бази оподаткування для ріллі, сіножатей і пасовищ;

- із 0,49 до 0,57% для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях;

- із 0,49 до 0,57% для багаторічних насаджень;

- із 0,16 до 0,19% для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях;

- з 5,4 до 6,33% для ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди.

Установлено, що індекс споживчих цін за 2015 рік, що використовується для визначення величини коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) для цілей оподаткування єдиним податком четвертої групи, застосовується із значенням 100 відсотків.


директор ПП «Венд»
Олександр Романенко
заступник генерального директора ТОВ АПК «Маїс»
Олександр Самойленко
директор Черкаської спілки продовольчих маркетів
Руслан Петрик
підприємець, ТМ «Сміляночка»
Вадим Слободяник
комерційний директор ТОВ «Красногірський олійний завод»
Олег Завадський