ПОРТАЛ
16 січня 2017, 12:18

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Михайло Чорнопищук: «Успішно спрацювати підприємству допомогло освоєння нових напрямків»

2016 рік був дуже непростим для виробників через значні зміни в законодавстві стосовно політики держави у сфері технічного регулювання, а також курс на євроінтеграцію виробництва. Нелегким він видався і для підприємства, яке координує цю роботу в регіоні, - ДП «Черкасистандартметрологія». Втім, за словами його директора Михайла Чорнопищука, рік завершили із приростом і важливими здобутками. Якими саме він розповів у інтерв’ю порталу «Діловий регіон».

Михайло Чорнопищук: «Успішно спрацювати підприємству допомогло освоєння нових напрямків»

Що вдалося реалізувати у минулому році та наскільки успішним він був для підприємства?

Попри всі труднощі та випробування нам вдалося виконати обсяг робіт не менший, ніж у 2015 році і навіть досягти невеликого приросту. І це попри скасування обов’язкової сертифікації харчової продукції, яке свого часу забезпечувало підприємство значним об’ємом робіт.

Усе тому, що окрім традиційних для нашого підприємства напрямків діяльності, ми зосередилися і на освоєнні нових, бо зрозуміли: втриматися на ринку послуг без реагування на виклики часу – неможливо.

За якими напрямками спрацювали найкраще?

Так, дуже вдалим 2016 рік був у підрозділу, що займається ремонтом медичної техніки, приладів та лабораторного обладнання. Торік ми розширили спектр послуг і наших фахівців залучали різні установи. Зокрема, і для демонтажу та заміни обладнання у більш ніж 10 рентгенкабінетах області.

Відмінний результат показала калібрувальна лабораторія, яку, до речі, мають не всі наші колеги. Торік ми у 7 разів збільшили обсяги робіт з калібрування засобів вимірювальної техніки! При цьому слід зауважити, що лабораторія успішно пройшла перевірку європейських аудиторів, а отже у якості послуг можна не сумніватися.

Дуже потужно спрацював і наш випробувальний центр. Перевіркою Нацагентства з акредитації України торік було підтверджено його компетентність. Майже на 20 % збільшилась кількість досліджених зразків у лабораторіях. Зокрема, активно співпрацювали з Міністерством оборони, яке уповноважило нашу лабораторію легкої промисловості моніторити якість взуття, одягу та тканин, які постачаються для військових потреб.

Ви згадували про нові підходи та можливості – про що мова?

Одним з таких стала участь у перевірках підприємств, що постачають свою продукцію у торгівельні мережі. Наприклад, маємо таку угоду з мережею «Ашан». Таким чином наших фахівців залучають для оцінки якості та безпечності продукції, що потрапляє на полиці торгівельної мережі.

Серед новинок в роботі метрологічного напрямку була повірка водолічильників за новою методикою, яка не потребує демонтажу приладів. Тут ми активно співпрацювали з водоканалом і, як результат, маємо значний обсяг проведених повірочних робіт. Затребуваною була також повірка лічильників тепла, адже нинішні тарифи змушують багатьох задуматися про необхідність його точного обліку.

Ще одним здобутком минулого року стала можливість оцінювати медичні вироби та техніку на відповідність технічним регламентам. З наших колег це право отримали тільки Харків- та Київстандартметрологія. І ми стали третіми в Україні, кого Мінекономрозвитку уповноважило на виконання цих робіт (серед підприємств, що входять до сфери підпорядкованості Міністерства).

Наскільки активно взаємодіяли з виробниками?

Великий комплекс робіт було проведено щодо сертифікації систем управління різних напрямків. Значну увагу приділяли і просвітницькій роботі. Для підприємств області ми провели 12 навчальних семінарів, на які запрошували кращих лекторів з України.

Що стало найбільш приємною несподіванкою року-2016?

Торік ми потрапили до програми “Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар’єрів у торгівлі між Україною та Європейським Союзом”. В рамках програми передбачена допомога з фінансування лабораторій, які проводять оцінку відповідності продукції технічним регламентам. Від Європейського Союзу, в рамках виконання Угоди про фінансування програми, ДП «Черкасистандартметрологія» виділено майже 3 млн.грн. на дооснащення та переоснащення під вимоги європейських стандартів лабораторії легкої промисловості. Тож сподіваємося, що вже у І півріччі закупимо необхідне обладнання і наша лабораторія стане ще більш сучасною.

Які завдання ставите на 2017 рік?

Працювати ще ефективніше та результативніше. Для цього маємо всі необхідні ресурси та потенціал. Плануємо працювати не на виживання, а на розвиток, чого бажаємо усім нашим партнерам та колегам.

Хочеться ще раз наголосити виробникам: у 2017 році завершується перехідний період. Для когось із 1 серпня, а для когось із 1 вересня, коли запрацюють нові правила відповідно до Угоди про Асоціацію з ЄС. Іще є час підготуватися до цих змін. Ми маємо потужний фаховий рівень та сучасну матеріально-технічну базу і готові допомагати вам гідно пройти цей шлях становлення.