ПОРТАЛ
19 січня 2017, 18:24

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Роботодавці та представники служби зайнятості області намітили шляхи удосконалення співпраці

Покращення взаємодії Черкаської обласної служби зайнятості із роботодавцями та соціальними партнерами обговорили учасники спільної робочої наради. Начальник обласної служби зайнятості Григорій Дендемарченко прозвітував про роботу структури та окреслив проблеми зайнятості в регіоні.

Роботодавці та представники служби зайнятості області намітили шляхи удосконалення співпраці

«Ситуація на рику праці в регіоні напружена і залишатиметься такою протягом 2017 року. В області триває скорочення чисельності штатних працівників у всіх сферах економічної діяльності», – відзначив Григорій Дендемарченко. А найближчим часом служба зайнятості чекає на приплив фізичних осіб-підприємців, які нині масово припиняють свою діяльність.

Однак у 2016 році вперше за три роки вдалося призупинити динаміку падіння надходження вакансій завдяки залученню до співпраці нових роботодавців та розширенню співпраці. За сприяння центрів зайнятості було укомплектовано понад 91% заявлених вакансій (по Україні цей показник становить 82%). За допомогою центрів зайнятості роботу отримали 34,5 тис. осіб, а послугами центрів скористалися більше 100 тис осіб.

На виплату допомоги з безробіття в області Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування профінансував 300 млн. грн. Розмір цієї допомоги коливається від 544 грн. до 6,4 тис. грн., і в середньому становить 1,8 тис. грн. Григорій Дендемарченко назвав недоречними репліки щодо припинення фінансування Фонду, які звучали в українському політикумі. І його підтримав голова Черкаського обласного об’єднання організацій роботодавців Борис Райков, однак зауважив необхідність переорієнтації цієї підтримки:

«Потрібно, щоб гроші йшли не на виплату допомоги з безробіття, а на створення нових робочих місць. Тобто, отримувати їх повинні ті, хто працевлаштувався, а не ті, хто місяцями перебуває на обліку лише для того, щоб отримувати допомогу».

Про випадки відмови працевлаштуватися на підходящу вакансію та утриманські настрої населення говорила й голова правління ПАТ «ЧШК» Ніла Мицик та інші роботодавці. Представників підприємств зацікавила можливість компенсації не лише ЄСВ (що поширюється на всіх працевлаштованих за допомогою служби зайнятості), а й зарплати переселенцям.

У контексті реформування галузі роботодавці та представники громадськості говорили про необхідність не просто перерозподілу фінансової допомоги, але передусім виховання поваги до праці та комплексного формування моделі зайнятості.

«У світовій практиці існує кілька базових моделей зайнятості: японська, американська, європейська, скандинавська, – зауважив президент Черкаської ТПП Сергій Першин. – Однак ні в одній з них немає універсальних рішень проблеми, яка тісно пов'язана з двома параметрами системи координат життєдіяльності держави - поточним рівнем економіки і державною політикою зайнятості в середньостроковій перспективі».

Григорій Дендемарченко запросив учасників наради до подальшого діалогу та пошуку спільних рішень задля зменшення рівня безробіття в області та удосконалення роботи служби зайнятості.