ПОРТАЛ
10 лютого 2017, 15:02

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Які зміни в оподаткуванні доходів запровадили для ФОП на загальній системі?

Матеріал підготовлено в рамках співпраці   
порталу «Діловий регіон» з Громадською радою  
при Головному управлінні ДФС у Черкаській області   

Які зміни в оподаткуванні доходів запровадили для ФОП на загальній системі?

Державна податкова інспекція у м. Черкасах звертає увагу фізичних осіб-підприємців, які працюють на загальній системі оподаткування, на зміни в оподаткуванні доходів.

Так, з 1 січня 2017 року до доходу підприємця в сфері роздрібної торгівлі не включаються суми акцизного податку з реалізації підакцизних товарів. Окрім того, до переліку витрат таких суб’єктів господарювання включаються суми ЄСВ, суми податків, зборів, які пов’язані з проведенням господарської діяльності (за винятком ПДВ для ФОП, зареєстрованого як платник ПДВ, акцизного податку, податку на доходи фізичних осіб із доходу від господарської діяльності, плати за землю та податку на майно).

До витратної частини можна також додавати платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності підприємцем, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов’язані з його господарською діяльністю.

Підпунктом 177.4.5 Кодексу, зазначені витрати, які не включаються до складу витрат підприємця. Насамперед це ті, що не пов’язані з провадженням господарської діяльності, а також витрати на придбання, самостійне виготовлення основних засобів та на придбання нематеріальних активів, які підлягають амортизації та витрати на придбання та утримання основних засобів подвійного призначення.

Окрім того, не дозволяється включати до складу витрат документально не підтверджені витрати.

Нововведеннями підприємцям надано право за власним бажанням нараховувати та включати до складу витрат амортизацію ОЗ та нематеріальних активів за умови ведення окремого обліку таких амортизаційних витрат.

Як виняток не підлягають амортизації та повністю включаються до складу витрат звітного періоду витрати на проведення ремонту, реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних засобів, а також витрати на ліквідацію основних засобів (у частині залишкової вартості). При цьому підприємці не мають право амортизувати ОЗ подвійного призначення: земельні ділянки, житлову нерухомість і легкові та вантажні автомобілі.