ПОРТАЛ
13 лютого 2017, 09:37

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

За сертифікацією виробникам не обов’язково їхати до Європи, - експерт

Пошук нових ринків збуту за межами країни змушує багатьох вітчизняних виробників по-новому замислитися над питаннями сертифікації своєї продукції. Брак інформації або ж суперечливі поради призводять до того, що часто-густо підприємства, намагаючись спростити цей шлях навпаки ускладнюють собі життя, довірившись посередникам, які обіцяють «золоті гори». Останні запевняють підприємства, що сертифікація у європейських органах – єдино правильний варіант для виробника, який хоче працювати на експорт.

За сертифікацією виробникам не обов’язково їхати до Європи, - експерт

Спростовує таке твердження керівник ДП «Черкасистандартметрологія» Михайло Чорнопищук. За його словами, на жаль, багато підприємств і організацій в області, чомусь упевнені, що для виходу на ринки Євросоюзу або світові ринки, потрібно обов’язково сертифікуватися в іноземному органі.

– Я професійно і відповідально заявляю: для постачання продукції закордон сертифіковану в Україні систему управління додатково сертифікувати в іноземному органі – не обов’язково, – зазначає керівник держпідприємства. – Є багато прикладів підприємств харчової промисловості в області і Україні, зокрема, які постачають продукцію з нашим українським сертифікатом, виданим органом сертифікації ДП «Черкасистандартметрологія», до Канади, США, Ізраїлю, Арабських країн і Європи.

Як пояснює експерт, ДП «Черкасистандартметрологія» акредитоване Національним агентством з акредитації України (НААУ). НААУ у свою чергу є членом ЕА – Європейської асоціації акредитованих органів. – Це дає право вважати результати сертифікації акредитованого НААУ підприємства, повністю еквівалентними результатам діяльності будь-якого іншого національного органу з акредитації – члену ЕА, – додає Михайло Чорнопищук.

Водночас, за його словами, трапляються випадки коли дійсно замовник вимагає сертифікацію якоїсь конкретної країни чи навіть лабораторії. Такі умови навіть прописують у відповідних контрактах. Проте, це не означає, що вирішувати ці проблеми потрібно самотужки чи за допомогою різного роду «ділків», яких останнім часом значно побільшало на ринку послуг.

«Не шукайте «остапів бендерів», які пропонують вам швидке та безболісне вирішення проблем. У першу чергу, їх цікавлять не ваші проблеми, а ваші гроші. Звертайтесь до фахівців, а не охочих нажитися на вас. Навіть якщо вам потрібна акредитація в європейському органі, повірте, фахівці ДП «Черкасистандартметологія» запропонують вам найбільш оптимальний, економний та простий шлях, як це зробити, адже на підприємстві мають відповідну кваліфікацію і досвід, знають тонкощі роботи зарубіжних колег», – говорить директор підприємства

За його словами, ДП «Черкасистандартметрологія» має потужний фаховий рівень і працює в регіоні для того, щоб допомагати виробникам та прискорювати процеси євроінтеграції виробництва.


директор ПП «Венд»
Олександр Романенко
заступник генерального директора ТОВ АПК «Маїс»
Олександр Самойленко
директор Черкаської спілки продовольчих маркетів
Руслан Петрик
підприємець, ТМ «Сміляночка»
Вадим Слободяник
комерційний директор ТОВ «Красногірський олійний завод»
Олег Завадський