Півсотні підприємств черкаського харчопрому запровадили системи управління якістю та безпечністю продукції

Новини

Вже минуло понад чотири роки, як набули чинності положення Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Цим Законом встановлено принципово новий підхід до забезпечення безпечності харчових продуктів.

Ukrainian English Russian

За даними моніторингу, проведеного спеціалістами Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, станом на початок цього року системи менеджменту якістю та безпечністю продукції впроваджено 52 підприємствами всіх підгалузей харчової промисловості області, пише kray.ck.ua.

– Ця система ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, які є визначальними для безпечності харчових продуктів, – пояснює директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Ігор Колодка. – Головною відмінністю нової системи є чітке закріплення відповідальності оператора ринку в межах своєї діяльності за дотримання вимог законодавства про безпечність харчових продуктів. А головне – він запровадив систему контролю безпечності харчових продуктів на всіх етапах їх виробництва та обігу – «від лану до столу». Оскільки вся відповідальність за дотримання вимог харчового законодавства покладається суто на оператора ринку, то законом встановлено значні штрафні санкції.

Нині, із загальної кількості, 31 підприємство застосовує сумісно по дві системи, додає посадовець. Зокрема, систему управління якістю (відповідно до вимог ISO 9000) і систему управління безпечністю харчових продуктів (відповідно до вимог ISO 22000 або за іншими стандартами, що базуються на принципах НАССР). Крім того, ще 28 підприємств області проводять роботи з розробки та впровадженню системи управління безпечністю харчових продуктів (ISO 22000).

 

 

 

Погода
Погода у Черкасах

вологість:

тиск:

вітер: