Лектор семінару Світлана Кохан – начальник сектору науково-дослідного відділу стандартизації харчових продуктів НДІ стандартизації ДП «УкрНДНЦ» звернула увагу на питання, які турбують представників бізнесу та надала необхідні роз’яснення. Фахівець зауважила, що Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин» є надзвичайно важливим як для виробників, так і для кінцевих споживачів, а участь України в роботі міжнародних, європейських та регіональних організаціях зі стандартизації, метрології та сертифікації є актуальним напрямом становлення національної системи технічного регулювання.
«Сьогодні аудиторія досить активна, – зазначила Світлана Кохан. – Тут зібралися підприємства, які працюють офіційно в правовому полі держави. Усі вони зацікавлені в тому, щоб знати в чому полягають положення про державний нагляд за харчовими продуктами. Рекомендую учасникам звернути увагу на те, що вони повинні донести перелік законодавчих актів до усіх співробітників підприємства, які треба знати та виконувати. Адже процедури, засновані на принципах HACCP (система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок) передбачають, що аудитор без попередження здійснює перевірку за дотриманням підприємством чинних вимог. Ми намагаємося йти на зустріч суб’єктам господарювання, надаючи усі необхідні роз’яснення.»
У процесі семінару учасники ознайомилися з сучасними вимогами щодо організації виробництва харчової продукції, її фасування та маркування, а також з технічними умовами, вимоги яких забезпечують якість виготовленої продукції.
Світлана Кохан звернула увагу на переваги членства виробників у технічних комітетах (ТК) та важливість роботи метролога на підприємствах, задача якого здійснювати контроль за засобами вимірювальної техніки. Лектор наголосила, що кожен виробник несе відповідальність за порушення законодавства.