Великі починання малого бізнесу: як працює ветеранська кондитерська

Практика бізнесу

Засновники ветеранської браунарні Роман Набожняк і Юлія Кочетова-Набожняк відзначили перший рік роботи проекту Veterano Brownie.  hromadske.ua дізнавалося чи важко відкривати соціальний бізнес в Україні і які його шанси на існування.

Ukrainian English Russian

Veterano Brownie — частина великої родини Veterano — соціального бізнесу, який виник у Києві, щоб допомогти знайти роботу та знову віднайти себе в мирному житті людям, які повернулися з війни. Першою з’явилася Veterano Pizza, згодом — Veterano кава, а рік тому й Veterano Brownie. Засновником кожного із закладів є ветеран.

До війни Роман працював в IT-компанії та грав музику, повернувся ж звідти з чітким бажанням щось створювати.

Коли виникла ідея власної справи, Юля з Ромою мали сумніви, чи виходити на ринок під брендом Veterano.

«Я була проти, бо не хотіла, щоб нас підтримували з позиції співчуття. «Хлопчики — наші герої, тому купимо у вас». Але ми розуміли, що пропонуємо крутий продукт, за яким повернуться не співчувати», — ділиться Юля.

За перший рік сімейний бізнес спік і продав 1700 кілограмів брауні. Кажуть, коли продали першу тисячу, зрозуміли, що є сенс іти далі. За цей час стало більше не лише самих брауні, а й смаків.

Нині планують відкрити власну браунарню в Києві, щоб нарешті виїхати з домашньої кухні та зустрітися зі своїми клієнтами віч-на-віч. А згодом мріють про цілу мережу ветеранських браунарень: у Львові, Харкові, Одесі, Дніпрі, Вроцлаві, Тбілісі й Вільнюсі.

Погода
Погода у Черкасах

вологість:

тиск:

вітер: