Втративши роботу, черкащанин створив бізнес на капусті

Практика бізнесу

На центральному ринку обласного центру багато хто продає квашену капусту, однак багатометрові черги стоять тут лише до однієї ятки, де торгує родина Ляшенків. Батько, син, невістка, сваха та племінниця — усі трудяться в сімейному підряді. Удома тили прикриває мати.

Ukrainian English Russian

Свій капустяний бізнес розпочали в далеких 90-х, тоді навіть не думали, що ця справа врешті стане успішною — просто намагалися вижити, пише vechirka.net.

Усе розпочалося у 90-х роках. Інженер за освітою Сергій Ляшенко на той час уже мав досвід роботи на черкаських підприємствах. Був головним механіком хлібокомбінату та інженер-механіком цеху на «Фотоприладі». У перші роки української незалежності та у розпал економічної кризи підприємства в обласному центрі почали закривати, а кадри скорочувати. Залишився без роботи і Сергій Федорович. Треба було виживати, сім’ю годувати.

— Я закінчив Київський інститут легкої промисловості. Отримав кваліфікацію інженера-механіка, але вчили ми й технологію: хлібопекарне, макаронне та кондитерське виробництво, — пригадує Сергій Ляшенко. — Тож, залишившись без роботи, я почав возити рибу на Київ. Тут купував дешевше – по 12 тисяч тодішніх купонів, там продавав дорожче — за 20 тисяч. Три рази з’їжджу та й маю на лящах місячну зарплату інженера. А як рибою торгував, підгледів, що люди на ринку непогано капусту продають. По 13-15 тисяч за кілограм брали. От я й замислився… Потім міліція трохи почала нахабніти, рибу то на дні народження то на свята забирати. Пару раз приїхав із товаром та продавати нічого було, бо отак його порозбирали. Тож вирішив спробувати капустою торгувати. Спочатку зі своєю капустою поїхав на Київ, але за весь день продав лишень пів кіло. Там покупець іде до звичного йому продавця, а я зальотний, хоч і мав дуже добру капусту — за тещиним рецептом готували. Тому я став на Черкаси капусту возити.

Починав з одного-двох відерець. Квасили самі за сімейним рецептом, жінка шинкувала, діти підсобляли.

Капуста третій хліб після хліба та картоплі — у цьому переконані в сім’ї Ляшенків. Капусту квасять за старими традиційними рецептами, однак до уподобань клієнтури прислухаються. «Натуральна» — заквашується за рецептами прапрабабусь із морквою та сіллю. «Фірмова» — натуральна квашена, але з додаванням цукру. «Молодіжна» капуста — не квашена, а маринована із лимонною кислотою, тому швидша у приготуванні. Такий салат люди люблять, тож Ляшенки його й готують, бо розуміють: якщо клієнт не знайде у них те, чого хоче, то шукатиме в іншому місці.

— Раніше конкуренти додавали оцет, розсоли, а ми ж намагалися дотримуватися таки старої рецептури, дуже добросовісно ставимося й до сировини, — може тому до нас покупець добре йде, — аналізує Сергій Ляшенко.

Сьогодні Сергій Федорович має вже найманих працівників, однак чи не найбільший шмат роботи все одно виконує його сім’я. Каже — дружина Тамара Григорівна у нього — великий працелюб і буквально живе сімейною справою. Встає о 5 годині ранку, а лягає об 11-тій. На ній усе приготування капусти: шинкує, солить, наглядає та контролює процес. Продукт готується два тижні.

Саму капусту Ляшенки також вирощують самостійно, мають чотири гектари землі. Однак власної сировини не вистачає, тож закуповують на ринку.

Погода
Погода у Черкасах

вологість:

тиск:

вітер: