Виробників харчової продукції перевірятимуть залежно від категорії ризику

Новини

Новий Закон «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», підписаний  Президентом, змінює підходи до державного контролю в цій сфері 

Ukrainian English Russian

Як розповів директор ДП «Черкасистандартметрологія» Михайло Чорнопищук, однією з найбільших новацій, яку вводить закон є запровадження категоризації відповідно до якої здійснюватиметься оцінка ризику операторів ринку.

- Вона базуватиметься на чотирьох критеріях. Це тип харчових продуктів та спосіб поводження з ними; процеси переробки або обробки харчових продуктів; потенційний негативний вплив на певну кількість споживачів за умови недотримання вимог законодавства про безпечність харчових продуктів та відповідність процедур, - розповідає керівник підприємства.

 Усі категорії ризику кожного з критеріїв матимуть свою шкалу балів, від яких залежатиме подальша кількість перевірок. Зокрема, підприємство відповідно до балів щороку отримуватиме одну з категорій ризику: дуже високий, високий, середній, низький чи дуже низький ризик.

Також у законі детально визначено види державного контролю. Тобто, це чітке визначення того, що має перевіряти державний інспектор, коли йдеться про безпечність харчових продуктів.

- Загалом новий закон  є значним кроком у реформуванні системи державного контролю безпечності харчових продуктів, її наближенні до європейських принципів здійснення контролю, що є надзвичайно важливим у контексті виконання зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, - підсумував Михайло Чорнопищук.

Закон набирає чинності 4 квітня 2018 року.

 

Погода
Погода у Черкасах

вологість:

тиск:

вітер: