Закарпатський фермер готувався до виходу на європейські ринки два роки

Досвід регіонів

Два роки поспіль закарпатський фермер Павло Тізеш готувався до виходу на ринки Євросоюзу

 

Ukrainian English Russian

Нині чоловік експортує до Європи зернові. Співпрацює з ЄС останні 5 років, загалом з органічним сільськогосподарським виробництвом працює понад 12 років, інформує pershij.com.ua.

Ферма «Ботар» у однойменному селі Виноградівського району відома передусім дегустаційним залом, де туристи з усієї України та з-за кордону вивчають смаки карпатських ягід. Повидло, а на місцевому діалекті – леквари понад десятка сортів готують у Ботарі.

Крім того фермерське господарство вирощує кучерявих свиней (свиня-мангалиця) та сірих рогатих корів, висіває зернові культури, а також готує м’ясну екологічну продукцію. 

А свій вихід на європейські ринки Павло Тізеш починав саме з ягід. «Починалося все з повидловаріння звичайних слив, продавали продукцію за кордон,– згадує Павло Тізеш. — Згодом ми організували цех, розширили виробництво, розпочали виробництво соків. Через 3-4 роки свиней завели, корів, побудували маленький ковбасний цех. Спочатку закарпатське повидло продавали в Угорщині, Австрії, потім перейшли на український ринок. Український ринок потребує теж еко-продуктів. Але останні 3-4 роки замовлення на продукцію зменшилися, у людей нема стільки грошей. Тому ми робимо повидло тільки під замовлення під торговою маркою «Пан Еко», – коментує Павло Тізеш, і зайнялися експортом сировини». Фермер постачає до Європи органічні зернові: спельту (вид пшениці), гречку, ячмінь пивний і насіння конопель технічних.

До європейського ринку, за словами Павла Тізеша, господарство йшло близько двох років. Поки підготували документи, налагодили контакти, виконали необхідні умови європейських замовників.

 

 

Погода
Погода у Черкасах

вологість:

тиск:

вітер: