Зовнішня торгівля, починаючи з 2013 року, переорієнтувалась з країн СНД на інші світові ринки. Це показує аналіз ринків збуту. Найбільшими споживачами продуктів харчування з України на сьогодні є Азія та Африка. Але пріоритетним та престижним ринком залишається Європейський Союз.
Про це повідомили в Управлінні безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.
Фахівці Управління перевіряють підприємства області, які виробляють продукти, не лише на відповідність національним вимогам, які висуваються законодавством щодо їхньої якості та безпечності, а й відповідність вимогам країн, з якими підприємці налагоджують бізнес-зв’язки.
Вимоги, зокрема, стосуються безпечності продукції для здоров'я людини (тобто методів обробки продукції, температурного режиму, маркування та упаковки тощо) та підтвердження безпечності для здоров'я тварин (вимоги щодо заходів попередження заразних та небезпечних для здоров'я тварин хвороб). Вимоги та процедури, що існують для ввезення харчових продуктів до інших країн-споживачів, управління доводить до відома виробників Черкащини, які є зацікавленими в експортуванні своєї харчової продукції. Також ознайомлює із переліком забороненої продукції як для імпорту, так і для експорту, інформують про процедури інспектування продукції та надає контакти для звернення зацікавлених експортерів.