Інноваційні соляні суміші та їхній вплив на здоров’я серця та судин

6 липня на порталі «Діловий регіон» відбулася інтернет-конференція«Інноваційні соляні суміші та їхній вплив на здоров’я серця та судин».

На запитання користувачів системи відповідали завідувач відділення артеріальних гіпертензій ДУ ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М. Д. Стражеска НАМН України», доктор медичних наук, професор Юрій Миколайович Сіренко, завідувач відділення артеріальної гіпертензії Черкаського обласного кардіологічного центру, головний позаштатний терапевт УОЗ Черкаської ОДА, к. мед. н., заслужений лікар України Володимир Казмірук та директор ПП «Венд», виробник інноваційнихсоляних сумішей SOLENA Олександр Романенко.

Протягом тижня на адресу порталу надійшло близько трьох десятків запитань, що стосувалися як профілактичних заходів щодо поліпшення здоров’я, так і консультацій щодо конкретних випадків захворювань.Учасники обговорили також вплив соляних сумішей зі зниженим умістом натрію та збагачених калієм на стан серця та судин.

 

Портал «Діловий регіон» дякує учасникам інтернет-конференції!

Модератор інтернет-конференції - Олена Желєзняк, 
керівник проектів порталу «Діловий регіон»

Запитання і відповіді інтернет-конференції

06 липня, 2016

Тетяна

Запитання Юрію Сіренку: які переваги соляних сумішей перед звичайною сіллю? Поясніть, як фізіологічно вонипокращують стан людини з серцевими патологіями. Дякую.

Сіренко Юрій Миколайович,

головний кардіолог України, завідувач відділення симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска АМН України», д. мед. н., професор

Шановна Тетяно! Людям із серцево-судинними захворюваннями рекомендують зменшити споживання солі, а точніше натрію, і більше вживати калію. Оскільки натрій сприяє затримці рідини в організмі, що спричиняє серцеву недостатність. А калій виводить рідину. Крім того, дефіцит калію в клітинах призводить до аритмії серця. І ми рекомендуємо пацієнтам збільшувати споживання калію. Тому сіль зі зниженим вмістом натрію і збагачена калієм сприятиме поліпшенню стану при серцево-судиннихзахворюваннях і стане чудовою профілактикою.
06 липня, 2016

Тетяна

Батько має артеріальну гіпертензіювже багато років. Їжу постійно досолює. Як я розумію, раптова відмовавід солі теж шкідлива? Чим саме шкідлива, як нам безболісно перейти наменше вживання солі?

Казмірук Володимир Іванович,

лікар-кардіолог, завідувач відділення артеріальної гіпертензії Черкаського обласного кардіологічного центру,заслужений лікар України

Нам дуже важко відмовитися від своїх харчових звичок. Обмеження солі в раціоні – один із напрямків вирішення проблеми артеріальної гіпертензії. Взагалі без неї обійтися не можна, оскільки сіль формує в організмі багато важливих процесів. Але зменшити споживання можна просто замінивши звичайну сільна ту, що містить калій. Таким чином ви вже на 30% зменшите вживання натрію і збагатите клітини необхідним калієм.
06 липня, 2016

Владислав

А вы знаете , что Украина занимает первое место по смертности от превышения потребления соли вреди 30 крупных государств? Мы ,наверное везде первые за Гондурасом!

Сіренко Юрій Миколайович,

головний кардіолог України, завідувач відділення симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска АМН України», д. мед. н., професор

Так, дійсно, у нас в Україні на рік від серцево-судинних хвороб помирає 450 тис. осіб. Це більше, ніж населення міста Черкаси із пригородами. В США цей показник становить приблизно 250 тис. осіб, українах Європи – від 200 до 400 тис. Тому справді цей показник у нас дуже високий. Це є наслідком впливу кількох факторів: куріння, надмірного споживання солі, надмірного споживання алкоголю,низької фізичної активності, надлишкової маси тіла, рівня глюкози в крові, рівня холестерину. І«вклад» надмірного споживання солі у підвищену смертність від серцево-судинних хвороб доволі вагомий– не менше 10%. Тому скоротивши вживання солі населенням, ми можемо зменшити смертність на 10%. А це 45 тис. людей щороку.
05 липня, 2016

Таня

Я читала, що варити сіль із йодом неможна, бо вона стає отруйною. А зтакими соляними сумішами можна варити їжу? Вони не стають токсичними? Дякую за відповідь

Романенко Олександр Трохимович,

директор ПП «Венд» виробник інноваційних соляних сумішей SOLENA

Йод випаровується. Його кількість просто зменшується. Мінерали не можуть шляхом нагрівання перетворитися на токсичні. Багато йоду – токсично, багато солі теж токсично.
04 липня, 2016

наталия, 45 лет

в последнее время появилась одышка и тяжесть в левой части груди после физ.нагрузок. обследование показало пролапс клапана. рекомендации: меньше стрессов, меньше нагрузок. а как жить без нагрузок, да еще и в селе. может есть какие-то упрвжнкния

Сіренко Юрій Миколайович,

головний кардіолог України, завідувач відділення симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска АМН України», д. мед. н., професор

Пролапс метрального клапана можна назвати косметичним дефектом. Його мають 15% населення. І лише 1% зних потребують втручання і лікування. Якщо цей косметичний дефект не впливає на функціонування організму, якщо немає зворотного ходу крові, то ніяких обмежень по пролапсу метрального клапану немає. Зтаким діагнозом навіть беруть в армію. Перший крок – переробити ехо на експертному рівні, щоб професіонал подивився і сказав, наскільки цей пролапс виражений. Якщо він не виражений, а це 99% випадків, то нічого з ним робити не треба.
04 липня, 2016

наталия, 45 лет

в последнее время появилась одышка и тяжесть в левой части груди после физ.нагрузок. обследование показало пролапс клапана. рекомендации: меньше стрессов, меньше нагрузок. а как жить без нагрузок, да еще и в селе. может есть какие-то упрвжнкния

Казмірук Володимир Іванович,

лікар-кардіолог, завідувач відділення артеріальної гіпертензії Черкаського обласного кардіологічного центру,заслужений лікар України

У багатьох випадках пролапс супроводжується вираженою нейроциркуляторною дистонією. І відчуття браку повітря, яке виникає, не є ознакою серцевої недостатності. Там треба вирішувати проблеми з діяльністю мозку.
04 липня, 2016

Сергей

Связана ли первичная гипертония с превышением потребления соли? В прессе кто-то из министерства здравоохранения Украины приводил цифры , что официально зарегистрированных гипертоников около 14 миллионов. Если использовать эту соль ,как профилактическую,возможно ли уменьшить количество заболеваний гипертонией?

Сіренко Юрій Миколайович,

головний кардіолог України, завідувач відділення симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска АМН України», д. мед. н., професор

Первинна гіпертонія виникає в результаті взаємодії багатьох факторів, серед них не лише генетичніособливості, а й харчові й поведінкові звички. Надлишкова кількість солі призводить до більш ранньоїпояви проблем із підвищеним тиском та збільшує частоту розвитку різних ускладнень. Тому підвищене споживання солі – це прямий шлях до збільшення кількості серцево-судинних захворювань. Зменшення споживання цього продукту призводить до поліпшення контролю артеріального тиску, що неодноразово підтверджено дослідженнями. Один антигіпертензійний препарат знижує систолічний тиск в середньому на15-16 мм р. ст., а діастолічний – на 8-9 мм р. ст. Тоді як унаслідок зменшення споживання солі тискпадає на 7-10 мм р. ст. Тобто, ефект зменшення споживання солі дорівнює ефекту від одного антигіпертензивного засобу.
04 липня, 2016

Сергей

Связана ли первичная гипертония с превышением потребления соли? В прессе кто-то из министерства здравоохранения Украины приводил цифры , что официально зарегистрированных гипертоников около 14 миллионов. Если использовать эту соль ,как профилактическую,возможно ли уменьшить количество заболеваний гипертонией?

Романенко Олександр Трохимович,

директор ПП «Венд» виробник інноваційних соляних сумішей SOLENA

Ця сіль саме для того й потрібна, щоб зменшити негативний вплив натрію на організм. У нас в Україні з’їдають солі в кілька разів більше за фізіологічну норму – 5 гр на добу. І сіль з пониженим умістом натрію і збагачена калієм дає можливість не змінюючи смакові характеристики і спосіб життя, зменшити кількість спожитого
04 липня, 2016

Сергій

Скажіть, які іще продукти, крім солі, шкідливі для організму в плані серцевого здоровя і які корисні?

Казмірук Володимир Іванович,

лікар-кардіолог, завідувач відділення артеріальної гіпертензії Черкаського обласного кардіологічного центру,заслужений лікар України

Є ряд харчових звичок, які дійсно призводять до втрати здоров’я. Одна з найбільш небезпечних – надмірне вживання цукру. Норма в Європі – 25 грамів цукру на добу. Ми споживаємо в середньому близько 80 грамів цукру. Це призводить до серцево-судинних проблем. Мало споживаємо зелені та свіжих овочів, де багато мікроелементів і вітамінів. В середземноморських країнах найвища тривалість життя, тому що в них раціон побудований на овочах і зелені. Жири також мають бути в раціоні, але помірно. Адже холестерин – це основа статевих гормонів, він забезпечує розмову діяльність. Саме тому українці здавна вживають сало.Якщо зменшити споживання холестерину, то впаде розумова діяльність. Але безперечною трійкою лідерів найбільш шкідливих для серця продуктів є сіль, цукор та алкоголь у надмірних кількостях.
04 липня, 2016

Новикова Татьяна Ивановна

Добрый вечер! Я к вам с таким вот вопросом. Дочь купила мне такую соль с ламинарией. Написано, что там есть йод. Но ведь он быстро выветривается. А как же варить ее - можно или тогда вся польза пропадет? С уважением Татьяна Ивановна

Романенко Олександр Трохимович,

директор ПП «Венд» виробник інноваційних соляних сумішей SOLENA

Нині тривають дослідження, при якій температурі йод вивітрюється. За попередніми даними, він тримається до температури 103 градуси. Це вище, ніж температура кипіння. Але випробування ще тривають.Якщо говорити про користь від йоду, то організмом людини краще засвоюється органічний йод, ніж йодид калію, яким зазвичай збагачують сіль. Ми використовуємо органічний йодіс-концентрат. Ми відмовилися від йодиду калію, бо це оксидант, до того ж, він має зберігатися лише у непрозорій тарі, щоб не вивітрювався.
04 липня, 2016

Славик

а при чем здесь соль вообще? посмотрите, сколько стресов вокруг, а ведь все это на организм влияет, вот и сыпется сердечко то

Казмірук Володимир Іванович,

лікар-кардіолог, завідувач відділення артеріальної гіпертензії Черкаського обласного кардіологічного центру,заслужений лікар України

Справді, є багато факторів ризику, що спричиняють серцево-судинні захворювання. Щороку Всесвітняорганізація охорони здоров’я робить річний звіт про 10 основних причин смерті. І неправильне харчування завжди у першій трійці причин. Воно, зазвичай, включає кілька факторів: дефіцит білка, надлишок споживання солі, дефіцит вітамінів. Частково зменшує негативний вплив наших харчових звичок на здоров’я судин і серця вживання солі з пониженим вмістом натрію і збагаченої калієм та іншими мікроелементами, необхідними для нормального функціонування організму.
03 липня, 2016

Виктор, Киев

Меня интересует вопрос сертификации ваших "сумішей" - кто и когда их сертифицировал?

Романенко Олександр Трохимович,

директор ПП «Венд» виробник інноваційних соляних сумішей SOLENA

Технічні умови розроблялися в Науково-дослідницькому інституті нанобіотехнологій. А сертифікацію ця сіль проходила в Інституті гігієни харчування, Міністерство охорони здоров’я зробило санітарно-гігієнічні висновки і погодило випуск такої солі.
03 липня, 2016

Сергій, Кременчук, Полтавська область

А Ваші інноваційні суміші - це що панацея від хвороб серця?

Романенко Олександр Трохимович,

директор ПП «Венд» виробник інноваційних соляних сумішей SOLENA

Ситуація з серцево-судинними захворюваннями населення в Україні дуже складна. Тому ми пропонуємо такий шлях, яким пішла свого часу Фінляндія і за 30 років досягла чи не найдовшої тривалості життя в Європі. Програма «Північна Карелія» охопила близько 200 тис. осіб. І потім її поширили на всю Фінляндію. В результаті реалізації програми, кількість смертей від серцево-судинних хвороб зменшилася в 7 разів, а тривалість життя збільшилася на 13 років – з 68 до 81 року. Це не панацея, а інструмент, який допоможе поліпшити здоров’я, продовжити тривалість життя і його якість.
03 липня, 2016

Сергій, Кременчук, Полтавська область

А Ваші інноваційні суміші - це що панацея від хвороб серця?

Сіренко Юрій Миколайович,

головний кардіолог України, завідувач відділення симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска АМН України», д. мед. н., професор

За кордоном вміст солі обов’язково вказують на етикетці. У нас такого немає. Але завдяки такому продукту з пониженим вмістом натрію кожна людина може контролювати споживання солі. Звісно, це не панацея, але ефективність таких сольових сумішей у профілактиці серцево-судинних хвороб підтвердила міжнародна практика.
03 липня, 2016

Микола, Тернопіль

Багато солі в організмі - погано, мало -теж погано. Як знайти золоту середину?

Сіренко Юрій Миколайович,

головний кардіолог України, завідувач відділення симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска АМН України», д. мед. н., професор

Є фізіологічна норма. В нормальних умовах у нашому кліматі в середньому рекомендують споживати 5 грамівнатрію хлориду на добу. У спекотну погоду, при посилених фізичних навантаженнях, коли йде інтенсивна втрата натрію хлориду з потом, потреба в ньому може збільшуватися. Водночас, фахівці вважають, що споживати менше 3 грамів солі на добу недоцільно, бо це може спричинити ряд проблем. Але це питання ще потребує досліджень.
03 липня, 2016

Анна, предприниматель, Киев

у меня вопрос к бизнесмену Романенко -в чем суть ваших инноваций и насколько ваши инновации поддерживают кардиологи?

Романенко Олександр Трохимович,

директор ПП «Венд» виробник інноваційних соляних сумішей SOLENA

У Європі, Америці. Росії давно випускають сіль із добавками калію. В Україні ми стали першими, оскільки хочемо за прикладом європейських країн зменшити кількість серцево-судинних захворювань. Наступний наш крок випередив світових виробників. Взявши за основу сіль із калієм, ми збагатили її концентратомламінарії, цитратами металів (до речі, українського виробництва). В цьому й полягає інноваційність продукту. Метали у цитратній формі є найбільш біодоступними. Вони необхідні нам для формування ферментів, які є каталізаторами хімічних процесів, що відбуваються у нас в організмі.
03 липня, 2016

Анна, предприниматель, Киев

у меня вопрос к бизнесмену Романенко -в чем суть ваших инноваций и насколько ваши инновации поддерживают кардиологи?

Сіренко Юрій Миколайович,

головний кардіолог України, завідувач відділення симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска АМН України», д. мед. н., професор

Ця сіль дає можливість зменшити надходження натрію, не знижуючи смакового порогу, бо калій теж солоний.Тобто, не впливаючи на харчові звички, ми, по-перше, зменшуємо надходження натрію в організм. По-друге,заміщаємо надлишковий натрій калієм. По-третє, компенсуємо дефіцит ряду мікроелементів, які містяться уцій збагаченій солі. В цьому полягає позитив та інноваційність розробки.
03 липня, 2016

Вячеслав Иванович, Киев

Какая соль лучше для организма человека - морская или поваренная? В какой из них больше полезных свойств?

Казмірук Володимир Іванович,

лікар-кардіолог, завідувач відділення артеріальної гіпертензії Черкаського обласного кардіологічного центру,заслужений лікар України

Не можна говорити окремо про морську чи кухонну, бо склад солі однаковий. Чомусь у населення склалося враження, що морська сіль більш корисна. Але хімічний склад і вплив не відрізняються.
03 липня, 2016

Вячеслав Иванович, Киев

Какая соль лучше для организма человека - морская или поваренная? В какой из них больше полезных свойств?

Романенко Олександр Трохимович,

директор ПП «Венд» виробник інноваційних соляних сумішей SOLENA

Це маркетинговий хід. Багатьом подобається морська сіль – тримайте морську сіль.
03 липня, 2016

Светлана

Где можно купить эту соль в Киеве?

Романенко Олександр Трохимович,

директор ПП «Венд» виробник інноваційних соляних сумішей SOLENA

У нас на сайті вказано, де в Україні можна купити цю сіль. У Києві вона точно є. Ми постійно розширюємо перелік торговельних мереж, з якими співпрацюємо.
03 липня, 2016

Владимир

Я где-то читал о Финском опыте. Там,по-моему, также предлагалась похожая соль. Что привело к уменьшению количества сердечных заболеваний.Такую ли соль Вы предлагаете?P.S.По -моему эта программа называлась"Северная Карелия"Владимир Северодонецк

Романенко Олександр Трохимович,

директор ПП «Венд» виробник інноваційних соляних сумішей SOLENA

Ми подивилися, які рецепти пропонували Фінляндія для дитячих і шкільних закладів. Наша сіль схожа – приблизно такі самі процентні співвідношення. Ми пропонуємо сіль під ТМ Солена. Це суміш 30% хлоридукалію і 70% хлориду натрію. Вона є базовою. І до неї ми додаємо інші добавки: органічний йод у вигляді йодіс-концентрату або концентрату ламінарії, а також магній, цинк, селен в цитратній біодоступній формі,що легко засвоюється організмом.
03 липня, 2016

Владимир

Я где-то читал о Финском опыте. Там,по-моему, также предлагалась похожаясоль. Что привело к уменьшению количества сердечных заболеваний.Такую ли соль Вы предлагаете?P.S.По -моему эта программа называлась"Северная Карелия"Владимир Северодонецк

Сіренко Юрій Миколайович,

головний кардіолог України, завідувач відділення симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска АМН України», д. мед. н., професор

У Фінляндії на той час була дуже схожа проблема з тією, що в нас є зараз. На той момент Фінляндія мала одні з найвищих показників смертності в Європі серед усіх країн. І тоді розробили великий профілактичний проект, результати якого призвели до зниження серцево-судинної та загальної смертності. Зараз Фінляндія– країна, де показники смертності одні з найнижчих у Європі, а тривалість життя – чи не найбільша.Проект включав зміни поведінкових особливостей, бо багато факторів серцево-судинного ризику пов’язані з поведінкою людини, зокрема, з його харчовими звичками і продуктами, які вживає.
02 липня, 2016

Александр

Я знаю, что в Европе выпускают какую-то специальную соль как бы безвредную.И вот вы пишете про Финляндию. Так там же дисциплина и уровень жизни какой. А кто у нас будет этим заниматься ? эта ж соль дорогущая наверняка. Разве нам она по карману?

Сіренко Юрій Миколайович,

головний кардіолог України, завідувач відділення симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска АМН України», д. мед. н., професор

Як говориться у відомій приказці, ми не такі багаті люди, щоб купувати дешеві речі. Тому краще відразу брати те, що потрібно, що працює. Сіль – це один із можливих інструментів вирішення проблеми підвищеного тиску. Щоб забезпечити добову потребу організму, потрібно їсти близько 200 грамів кураги щодня.Порахуйте, скільки коштує курага і скільки – банка солі. На скільки днів вистачить цієї банки солі порівняно з 200 грамами кураги.Тобто, збагачена калієм сіль є простим, дешевим і доступним способом покращити стан серцево-судинноїсистеми. Так, вона дорожча, ніж звичайна сіль. Але ми отримуємо не лише зниження споживання натрію, алей компенсуємо дефіцит мікроелементів, за які все одно доводиться платити, коли купуємо чи інші продукти,чи вітамінно-мінеральні комплекси.
02 липня, 2016

Александр

Я знаю, что в Европе выпускают какую-то специальную соль как бы безвредную.И вот вы пишете про Финляндию. Так там же дисциплина и уровень жизни какой. А кто у нас будет этим заниматься ? эта ж соль дорогущая наверняка. Разве нам она по карману?

Романенко Олександр Трохимович,

директор ПП «Венд» виробник інноваційних соляних сумішей SOLENA

Треба розуміти, що є ціна і цінність. Цінність цього продукту значно вища, ніж його ціна. На ринку банка нашої солі коштує близько 50-60 грн. залежно від добавок. Водночас у такій банці є 100 гр калію. Це приблизно 300 бананів за вмістом калію. Але ж банани значно дорожче обійдуться. Тобто, сіль направді недорога. Не кажучи вже про те, що лікування серцево-судинних проблем обходиться значно дорожче, ніж профілактика.Ціна диктується вартістю хлориду калію, який коштує набагато більше, ніж звичайна сіль. І плюс вартість роботи з виробництва солі.
02 липня, 2016

Євгенія Павлівна

Доброго дня колеги, я сама лікар, і дивуюся, чому і досі так мало людей знають про шкоду солі і про елементарні способи запобігання проблемам із серцем і судинами. Всі знають, що це шкідливо, але ніхто не може пояснити чому. Тому це дуже добра ідея розказувати про це. У мене питання наступне: якими висновками чи результатами досліджень ви керуєтеся, коли рекомендуєте заміняти сіль соляними сумішами? Чи мають ці суміші якісь побічні ефекти?

Сіренко Юрій Миколайович,

головний кардіолог України, завідувач відділення симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска АМН України», д. мед. н., професор

Клінічні дослідження, які проводили в Америці, довели, що зменшення споживання солі до 5 грамів на добу(це фізіологічна норма) призводило до серйозного зниження артеріального тиску – 7-10 мм. рт. ст. В сучасному індустріалізованому суспільстві людина споживає удвічі, а той утричі більше солі за фізіологічну норму. Бо їсть багато напівфабрикатів і готових продуктів, які вже містять сіль за рецептурою. Це призводить до того, що змінюється обмін натрію. А це затримка рідини в організмі,транспортування іонів через клітинну мембрану, це судинний тонус. Тому що судинна стінка, яка містить більше натрію, більш чутлива до вазоконстрікторних субстанцій, які приводять до зменшення просвіту судин.Тому перша рекомендація кардіологів – приберіть сіль зі столу. Або харчуйтеся продуктами, які приготовлені вдома, де можна замінити звичайну сіль на ту, що має знижений вміст натрію та збагачену іншими мікроелементами. Клінічні дослідження показали, що збільшення споживання калію і магнію призводить до зниження артеріального тиску, уповільнення розвитку атеросклерозу. Однак, на жаль, клінічні дослідження з цією сіллю не проводилися. Але фінська практика довела, що вона ефективна. А клінічні дослідження показали, що зменшення споживання натрію і збільшення споживання калію призводитьдо позитивних змін серцево-судинної системи.
02 липня, 2016

Юлія

а можна дітям таку сіль? Вона ж дасть якийсь ефект?

Романенко Олександр Трохимович,

директор ПП «Венд» виробник інноваційних соляних сумішей SOLENA

Якщо спиратися на фінський досвід, то там школярам давали. А чим вони відрізняються від наших дітей? Організм росте, кількість клітин збільшується, а 98% калію міститься саме в клітинах. Відповідно кількість калію треба теж поповнювати, а значить сіль буде корисною. Так само йод дитина має отримувати щодня. І чому б не отримувати його з солі? Хоча для однозначних рекомендацій необхідно провести дослідження щодо впливу солі на дітей.
02 липня, 2016

Юлія

а можна дітям таку сіль? Вона ж дасть якийсь ефект?

Сіренко Юрій Миколайович,

головний кардіолог України, завідувач відділення симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска АМН України», д. мед. н., професор

Калій, магній, селен самі по собі не є токсичними. Діти їх споживають в різних продуктах харчування. І в тих концентраціях, які вони використовуються для приготування їжі, ними отруїтися неможливо. Щодо йоду,то він використовується для профілактики кретинізму у дітей.
02 липня, 2016

Юлія

а можна дітям таку сіль? Вона ж дасть якийсь ефект?

Казмірук Володимир Іванович,

лікар-кардіолог, завідувач відділення артеріальної гіпертензії Черкаського обласного кардіологічного центру,заслужений лікар України

Гіпертонія значно помолодшала. Зараз усі частіше спостерігається підвищення артеріального тиску в дітей. Очевидно тому, що продукти харчування містять багато солі. Адже хлорид натрію – найдешевший і найпростіший консервант. У нас його використовують в солінні, маринуванні, копченні.
02 липня, 2016

Олег

Здравствуйте, уважаемые участники! Недавно я прошел обследование, мне поставили стенокардию, и направили на коронарографию. В общем я чувствую себя неплохо, но у меня избыточный вес, да и возраст уже к 60 приближается. Сейчас приступов нет. Нужно ли мне проходить коронарографию? и что она даст? И какие средства профилактики Вы мне порекомендуете?

Сіренко Юрій Миколайович,

головний кардіолог України, завідувач відділення симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска АМН України», д. мед. н., професор

Шановний Олегу! Якщо у вас немає симптоматики, то абсолютних показать до коронарографії немає. Щоб з’ясувати, чи потрібна вона вам, рекомендую пройти стрес-тест із фізичним навантаженням. Якщо ви виконаєте фізичне навантаження без ознак ішемії міокарда, то коронарографія не потрібна. А профілактичні заходи дуже прості. Є Люксембурзька декларація здорового серця: 0 сигарет на день; 140/90 – межа оптимального показника тиску; 30 хв щодня фізичних навантажень 5 – показник вмісту холестерину у здорової людини.
02 липня, 2016

Олег

Здравствуйте, уважаемые участники! Недавно я прошел обследование, мне поставили стенокардию, и направили на коронарографию. В общем я чувствую себя неплохо, но у меня избыточный вес, да и возраст уже к 60 приближается. Сейчас приступов нет. Нужно ли мне проходить коронарографию? и что она даст? И какие средства профилактики Вы мне порекомендуете?

Казмірук Володимир Іванович,

лікар-кардіолог, завідувач відділення артеріальної гіпертензії Черкаського обласного кардіологічного центру,заслужений лікар України

Ішемічна хвороба серця має схильність до ремісії. Якщо ви, маючи надлишкові вагу і стенографію,обмежили рівень фізичного навантаження, то могли потрапити в ремісію. І зараз цієї проблеми не маєте. Треба зробити стрес-тест, щоб подивитися стан судин.
01 липня, 2016

Андрей, г. Харьков

Я живу в городе Харьков и вашей соли в нашых торговых сетях не встречал.Мои коллеги по офису тоже удивленно пожимают плечами. Поскольку среди учасников конференции есть ученые-кардиологи вношу предложение – почему бы этой соли не появится и в аптечной сети?

Романенко Олександр Трохимович,

директор ПП «Венд» виробник інноваційних соляних сумішей SOLENA

В Харкові така сіль є у «Спарі». Щодо аптек – ми цікавилися цим питанням. Але сіль – харчовий продукт і не має права продаватися аптеках. Хоча в усьому світі аптеки є такими собі міні-маркетами. За кордоном таких обмежень немає, Тому, я думаю, це питання майбутнього.
01 липня, 2016

Світлана

Шановний Володимире Івановичу! Чи лікуються соляними сумішами розлади діастолічної функції 1 типу (уповільнення процесу розслабленняшлуночка в діастолу)? Мені 56 років.Гіпертонічна хвороба 2 ст. Ожирінням та діабетом не хворію.

Казмірук Володимир Іванович,

лікар-кардіолог, завідувач відділення артеріальної гіпертензії Черкаського обласного кардіологічного центру,заслужений лікар України

Соляні суміші не лікують, але допомагають уникнути ускладнень та поліпшують загальний стансерцево-судинної системи. При серцево-судинній патології надлишковий натрій починає заміщувати калій, і при цьому тягне за собою кальцій. А перевантаження кальцієм призводить до погіршення скорочення серця,воно набуває жорсткості. І дійсно, діастола не має повного розслаблення, бо м’яз скорочений. Внаслідокцього серце недоотримує кров. Тому перевантаження однозначно шкідливі.
01 липня, 2016

Василий

Можно ли употреблять соль больным гипертонией?

Сіренко Юрій Миколайович,

головний кардіолог України, завідувач відділення симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска АМН України», д. мед. н., професор

Не тільки можна, але й потрібно, шановний Василю! Клінічні дослідження, які проводили в Америці, довели, що зменшення споживання солі до 5 грамів на добу (це фізіологічна норма) призводило до серйозного зниження артеріального тиску – 7-10 мм. рт. ст. В сучасному індустріалізованому суспільстві людина споживає удвічі, а той утричі більше солі за фізіологічну норму. Бо їсть багато напівфабрикатів і готових продуктів, які вже містять сіль за рецептурою. Це призводить до того, що змінюється обміннатрію. А це затримка рідини в організмі, транспортування іонів через клітинну мембрану, це судинний тонус. Тому що судинна стінка, яка містить більше натрію, більш чутлива до вазоконстрікторних субстанцій, які приводять до зменшення просвіту судин.Тому перша рекомендація кардіологів – приберіть сіль зі столу. Або харчуйтеся продуктами, які приготовлені вдома, де можна замінити звичайну сіль на ту, що має знижений вміст натрію та збагаченуіншими мікроелементами. Клінічні дослідження показали, що збільшення споживання калію і магнію призводить до зниження артеріального тиску, уповільнення розвитку атеросклерозу. Однак. На жаль,клінічні дослідження з цією сіллю не проводилися. Але фінська практика довела, що вона ефективна. А клінічні дослідження показали, що зменшення споживання натрію і збільшення споживання калію призводитьдо позитивних змін серцево-судинної системи.
01 липня, 2016

Мария

Добрый день! Видела такую соль в"Деликате". Скажите, а зачем там калий??

Сіренко Юрій Миколайович,

головний кардіолог України, завідувач відділення симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска АМН України», д. мед. н., професор

Ця сіль дає можливість зменшити надходження натрію, не знижуючи смакового порогу, бо калій теж солоний. Тобто, не впливаючи на харчові звички, ми, по-перше, зменшуємо надходження натрію в організм. По-друге,заміщаємо надлишковий натрій калієм. По-третє, компенсуємо дефіцит ряду мікроелементів, які містяться уцій збагаченій солі.Людям із серцево-судинними захворюваннями передусім рекомендують зменшити споживання солі, а точнішенатрію, і більше вживати калію. Оскільки натрій сприяє затримці рідини в організмі, що спричиняє серцеву недостатність. А калій виводить рідину. Крім того, дефіцит калію в клітинах призводить до аритмії серця.І ми рекомендуємо пацієнтам збільшувати споживання калію. Тому сіль зі зниженим вмістом натрію ізбагачена калієм сприятиме поліпшенню стану при серцево-судинних захворюваннях і стане чудовою профілактикою.
01 липня, 2016

Елена

Какой механизм влияния Вашей соли на сердце и сосуды?

Сіренко Юрій Миколайович,

головний кардіолог України, завідувач відділення симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска АМН України», д. мед. н., професор

Клінічні дослідження, які проводили в Америці, довели, що зменшення споживання солі до 5 грамів на добу(це фізіологічна норма) призводило до серйозного зниження артеріального тиску – 7-10 мм. рт. ст. В сучасному індустріалізованому суспільстві людина споживає удвічі, а той утричі більше солі зафізіологічну норму. Бо їсть багато напівфабрикатів і готових продуктів, які вже містять сіль зарецептурою. Це призводить до того, що змінюється обмін натрію. А це затримка рідини в організмі,транспортування іонів через клітинну мембрану, це судинний тонус. Тому що судинна стінка, яка містить більше натрію, більш чутлива до вазоконстрікторних субстанцій, які приводять до зменшення просвітусудин. Тому перша рекомендація кардіологів – приберіть сіль зі столу. Або харчуйтеся продуктами, які приготовлені вдома, де можна замінити звичайну сіль на ту, що має знижений вміст натрію та збагаченуіншими мікроелементами. Клінічні дослідження показали, що збільшення споживання калію і магнію призводить до зниження артеріального тиску, уповільнення розвитку атеросклерозу.
01 липня, 2016

Елена

Чем полезна Ваша соль? Что в ней такогонеобычного?

Романенко Олександр Трохимович,

директор ПП «Венд» виробник інноваційних соляних сумішей SOLENA

Ця сіль потрібна, щоб зменшити негативний вплив натрію на організм. У нас в Україні з’їдають солі вкілька разів більше за фізіологічну норму – 5 гр на добу. І сіль з пониженим умістом натрію і збагачена калієм дає можливість не змінюючи смакові характеристики і спосіб життя, зменшити кількість спожитого натрію.У Європі, Америці, Росії давно випускають сіль із добавками калію. Ми єдині випускаємо такий продукт в Україні. Взявши за основу сіль із калієм, ми збагатили її концентратом ламінарії, цитратами металів (доречі, українського виробництва). Метали у цитратній формі є найбільш біодоступними. Вони необхідні нам для формування ферментів, які є каталізаторами хімічних процесів, що відбуваються у нас в організмі.
01 липня, 2016

Интересующийся

а зачем, собственно, всякие соляные смеси, если есть обычная соль? зачем организм всякими добавками нагружать?

Сіренко Юрій Миколайович,

головний кардіолог України, завідувач відділення симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска АМН України», д. мед. н., професор

Та сіль, яку ми звикли вживати в їжу, є штучною добавкою. В природі практично жодна тварина сіль не вживає. Ми звикли до спецій, бо вони роблять їжу смачнішою, як і сіль. І знаючи про ту шкоду, якої завдає організму хлорид натрію, ми можемо стверджувати, що сіль, збагачена калієм, корисніша. Тим паче, що наш організм потребує щоденного поповнення запасів калію.
30 червня, 2016

Евгений

Здравствуйте! У меня такой вопрос. Некоторое время бегал, а потом бросил,времени стало не хватать. Вот ищу, как можно это компенсировать. Что вы мне посоветуете? мне 48 лет

Сіренко Юрій Миколайович,

головний кардіолог України, завідувач відділення симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології ім. акад. М.Д. Стражеска АМН України», д. мед. н., професор

Шановний Євгенію, ми би рекомендували вам знайти все-таки півгодини на день для занять фізкультурою.Цього не замінить ні одна таблетка. Фізичні навантаження можна варіювати. Головне, щоб вони були помірними і відповідали вашому вікові.
Романенко Олександр Трохимович
Сіренко Юрій Миколайович
Казмірук Володимир Іванович