ПОРТАЛ
29 червня 2016, 11:06

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Жителі черкаських багатоповерхівок зможуть обирати надавачів комунальних послуг

Таку можливість передбачає Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який набуває чинності з 1 липня.

<b>Жителі черкаських багатоповерхівок зможуть обирати надавачів комунальних послуг</b>

Якщо зараз міськрада визначає службу утримання будинків, то уже з 1 липня кожен будинок має право визначати собі компанію, яка буде надавати їй комунальні послуги з утримання прибудинкової території, обслуговування ліфтів, під’їздів тощо. Для цього щорічно проводитимуть конкурс, де підприємства виставлятимуть свої пропозиції. Угоди з ними укладатимуть на рік.

«Якщо багатоповерховий будинок цього не зробить, то визначитися, хто буде управителем будинку має право міськрада. А до моменту, доки буде проведено цей конкурс, будуть утримувати будинки ті, хто й раніше», – прокоментував для порталу «Діловий регіон» директор департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міськради Андрій Наумчук.

Проводити конкурс не поспішають. «Я не вважаю, що ми маємо цей конкурс провести безпосередньо в серпні. В бюджеті зараз передбачено кошти на капітальний ремонт ліфтів. Якщо конкурс проведемо, то за капітальний ремонт із бюджетних коштів можна буде забути», – говорить посадовець.

За його словами, новий закон створює конкурентне середовище, що сприятиме підвищенню якості надання послуг з утримання прибудинкових територій. Та як свідчать результати опитування, проведеного на порталі «Діловий регіон», у такий результат вірять лише 3% респондентів. Тоді як майже 55% респондентів переконані, що зміна відповідальних матиме своїм наслідком перекладення витрат на жильців, однак при цьому підвищення якості послуг ніхто не гарантує.

Керівник департаменту ЖКК запевняє, що далеко не всі будинки будуть відмовлятися від послуг СУБів. «Можна знайти, хто буде двір і дешевше замітати. А от підготовка до зими вимагає певних знань і досвіду. Бо якщо затопить будинок, то самі розумієте, до чого це може привести», – відзначив Андрій Наумчук.