ПОРТАЛ
15 квітня 2014, 11:56

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

5 бізнес-ідей для торгівлі плодоовочевою продукцією: рятуємо швидкопсувний товар від списання

5 бізнес-ідей для торгівлі плодоовочевою продукцією: рятуємо швидкопсувний товар від списання

Просто списання до 40% товару – дамоклів меч, що нависає над торгівлею овочами, плодами, ягодами та зеленню.

Особливо це відчутно в зимові температурні мінімуми й літні температурні максимуми. Легкі, дешеві й дуже затребувані способи мінімізації таких втрат з принагідним розширенням профілю ваших торгових точок – пропонує Prostobiz.ua.

Виробництво салатів, консервацій одночасно з торгівлею

Цю діяльність неважко організувати навіть при продуктовому наметі або кіоску-МАФі. Вам потрібно лише найняти додаткового співробітника-кухаря (тут доречно взяти за невелику плату школяра, студента, пенсіонера), придбати вітрину-холодильник для зберігання готової продукції, умивальник сільського типу (неводогінний) й каністри з водою. А також, в ідеалі, потрібен кухонний комбайн для зменшення трудовитрат (втім, його можна купувати не відразу) – якщо, звісно, ваша торгова точка електрифікована.

Той самий співробітник-кухар може зрідка виконувати роль кур'єра з доставки салатів або фруктових нарізок, та й «неготових» овочів і фруктів вашої торгової точки – у найближчі до неї квартали. Зрозуміло, потрібно створити рекламні листки про доставку готових салатів та іншої плодоовочевої продукції за невелику плату (5-10 гривень; а при покупці, скажімо, від 100 гривень – безкоштовно) й розвісити цю рекламу в усіх найближчих кварталах, а також розкласти по поштових скриньках. Таку рекламну кампанію варто повторювати раз на місяць, а то й на квартал.

Вегетаріанська їдальня при торговій точці

Розширення попереднього варіанту, для якого знадобляться столи, стільці, одноразовий посуд, мікрохвильова піч (або мангал і сковороди), можливо, мультиварка, електрочайник – а також ліцензія на послуги громадського харчування.

Варіант особливо зручний на великому ринку – де до вас неодмінно будуть підходити колеги-торговці, суцільним потоком.

Поставка готових страв пунктам громадського харчування

Ще одне розширення першого варіанту - вся суть якого очевидна з заголовка розділу. Тут головне – мати досвідченого переговірника, який переконає підприємства харчування в тому, що їм дешевше й зручніше скористатися вашою продукцією (а не виробляти її самим) і який, по можливості, укладе відповідні договори на регулярні поставки.

Поставка овочевих відходів сільським жителям в якості корму

Власникам плодоовочевої торгівлі не варто нехтувати такими бартерними (або товарно-грошовими) можливостями: обмінювати у жителів ближніх до торговельної точки сіл відходи вашої торгівлі (у селах вони використовуються як корм для свиней) на ту саму сільгосппродукцію, якою ви торгуєте. Цей і наступний способи дозволяють витягти мінімальний прибуток навіть з великих мас очисток, що виникають при щоденному масованому виготовленні готових страв.

Виробництво компосту

Якщо все ж частина плодоовочевого асортименту втратила можливість використання, при наявності сараю у приватному секторі найбільш доречно зайнятися прискореним виготовленням сухого компосту. Для цього знадобляться компостні хробаки, а також упаковка, зручна для продажу готового добрива.

Збувати таку продукцію можна як за допомогою ще однієї власної торгової точки відповідного профілю (насіння, ґрунт, добрива), так і шляхом договорів з більш великими ритейлерами.

Крім того, компост можна використовувати для власного вирощування невеликих обсягів плодоовочевої продукції – на додаток до вашого продажного асортименту.