ПОРТАЛ
6 травня 2015, 11:06

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Як отримати грант на розвиток бізнесу: сім кроків до мети

Як отримати грант на розвиток  бізнесу: сім кроків до мети

Потреба в додаткових фінансових вкладеннях існує в кожному бізнесі, незалежно від його розміру або напрямку діяльності. Необхідні фахівці, сировина, обладнання, без яких робота може зупинитися. Ризики виросли особливо зараз, коли країна перебуває в нелегкій економічній ситуації, а фінансові установи підвищують і так немаленькі відсотки за кредитами.

Одним з варіантів отримання коштів в даний час можуть стати гранти європейських організацій, пише журнал "Твій Номер", який мобільний оператор "Київстар" випускає для малого та середнього бізнесу.

Перші кроки

На хвилі зростання інтересу Європи до України будь-який бізнес може спробувати отримати "безкоштовні" фінансові ресурси для розвитку свого напрямку діяльності. Але потрібно, щоб він співпадав з цілями і завданнями, які ставлять перед собою європейські країни на поточний період. У Євросоюзі бюджет формується кожні сім років під конкретні пріоритети, визначені країнами ЄС. З цими пріоритетами можна ознайомитися на сайті Європейської комісії.

Де знайти гроші?

У Європі - та й в усьому світі - існує велика кількість фондів, що надають фінансові кошти на розвиток різних проектів. Напрями фінансування у всіх фондах різні, як і вимоги до учасників грантових програм.

7 кроків: як підготувати заявку на отримання гранту

Крок 1. Розробити бізнес-план

У бізнес-плані необхідно деталізувати фінансові, управлінські, виробничі та маркетингові питання на період не менше п'яти років (бажано на 10 років). Слід переконатися, що план враховує всі необхідні першочергові витрати і капітальні вкладення.

Крок 2. Вибрати організацію, яка надає гранти

Кожен грантодавець обов'язково має свій інтернет-сайт, на якому розміщена інформація про напрямки, в яких бере участь фонд, про проекти, а також вимоги до претендентів.

Крок 3. Вивчити всі вимоги та документацію

Необхідно дуже уважно вивчити всю інформацію, яка розміщена на сайті обраного грантодавця, щоб упевнитися, що ваш проект співпадає з інтересами цієї організації. Якщо є "білі плями", потрібно відправити запит на отримання додаткової інформації.

Крок 4. Реально подивитися на терміни виконання проекту

У кожного грантодавця є чіткі терміни прийняття заявок та виконання проектів. Якщо ваш проект відповідає всім вимогам, але ви не вкладається в терміни, не витрачайте час даремно. Заявки, що запізнилися зазвичай не приймаються.

Крок 5. Сформувати пакет документів для грантових заявок

Зазвичай основа пакету документів для більшості грантодавців однакова. Тому є сенс підготуватися заздалегідь. Пакет документів включає: заяву, бізнес-план, рекомендаційні листи, унікальна пропозиція (залежно від напрямків діяльності фонду), проекти бюджету та фінансової звітності.

Крок 6. Перевірити помилки

Бажано отримати професійну консультацію фахівця з фінансових питань щодо вашого бізнес-плану. Крім того, не буде зайвим перевірити всі документи на орфографічні і граматичні помилки. Їх наявність в документах знизить вашу репутацію в очах грантодавця.

Крок 7. Відправити заявку

Заявки надсилають електронною або звичайною поштою. У вас є можливість відправляти заявки в кілька організацій. Якщо плануєте відправляти поштою, переконайтеся, що ви зробили копії всіх документів, і відправляйте рекомендованим листом. А якщо збираєтеся використовувати інтернет - заведіть на сайті грантодавця аккаунт, заповніть всі необхідні дані і отримаєте підтвердження реєстрації.