ПОРТАЛ
19 травня 2015, 10:17

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Покупка та оренда бізнесу (поради початківцям)

Покупка та оренда бізнесу  (поради початківцям)

Аналітик компанії "Простобанк консалтинг" Іван Нікітченко вважає, що краще працювати з уже запущеним бізнесом, ніж проходити інвестиційні ризики на старті, - пише «Сегодня».

Альтернативою відкриттю своєї справи може стати купівля або оренда готового бізнесу, тим більше що таких пропозицій у кризу вистачає. Розглянути подібні варіанти можна і потрібно, вважає аналітик компанії "Простобанк консалтинг" Іван Нікітченко.

"Покупка або оренда вже готового бізнесу має ряд переваг. Адже якщо підприємець починає бізнес сам, то несе великі ризики, пов'язані зі стартом, і невипадково етап запуску своєї справи є найважчим. Якщо ж продається або здається в оренду працюючий бізнес - значить, його засновник проводив аналіз ринку, оцінював свої конкурентні можливості і, не виключено, вже зайняв нішу, має клієнтську базу, - пояснює Нікітченко.

АНАЛІЗ

Перш ніж зробити остаточний вибір на користь компанії, треба проаналізувати її "минуле". "Не пошкодуйте грошей на юриста, щоб він оцінив компанію: реєстраційні документи, наявність непогашеної заборгованості перед державою і за комерційними контрактами, судових розглядів і арештів. Крім того, знадобиться провести аналіз фінансової, податкової та внутрішньої звітності підприємства", - говорить Нікітченко.

Він також рекомендує навести довідки про репутацію колишнього власника бізнесу, щоб з'ясувати, чому той вирішив позбутися компанії - з особистих причин або через розчарування в компанії: "Тут варто поспілкуватися з персоналом, причому краще з рядовим - більше шансів, що вони розкажуть правду про поточний стан справ. Можна поговорити з конкурентами - вони знають ринок і його можливості і можуть розповісти про становище на ринку інших компаній".

ПРИБУТОК

Купувати чи орендувати потрібно компанії, прибутковість яких зможе покрити інфляцію - тобто мінімум 40% річних. "Перспективні такі напрямки: роздрібна торгівля, короткі операції "купи-продай", сільське господарство, надання ІТ-послуг для бізнесу", - перераховує Нікітченко.

В оренді бізнесу важливо також визначити для себе термін, на який буде взятий бізнес "у користування". "Слід порахувати, що вигідніше: управляти бізнесом або просто покласти гроші на депозит. Адже зараз не так і просто знайти бізнес в оренду, який буде приносити більше 20-25% річних, тобто на рівні ставок по депозитах в гривні", - говорить експерт.