ПОРТАЛ
10 листопада 2015, 14:10

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Як малому бізнесу отримати позику (поради банкірів)

Як малому бізнесу отримати позику (поради банкірів)

Непроста економічна ситуація в Україні і нестабільна політична і військова ситуація не поставили хрест на кредитуванні невеликого бізнесу. Йому продовжують виділяти кошти, хоч і в меншому обсязі.

На поточний момент, за різними оцінками, зі 123 банків з ліцензіями реально кредитують невеликий бізнес лише від 10 до 15 структур. Інтерес до них великий.

«Вести» з'ясували, що потрібно, аби збільшити шанси на отримання кредиту.

Як правильно позичати гроші у банку

Головна складність на поточний момент - отримати кредит. Банкіри не приховують, що часто відмовляють у наданні фінансування: в гіршому випадку без грошей залишається кожен другий позичальник, у кращому - кожен третій.

«В середньому частка затверджених кредитним комітетом заявок представникам середнього та малого бізнесу становить 65% від частки поданих заявок», - розповів заступник начальника департаменту роздрібних продажів УкрСиббанку BNP Paribas Group Володимир Шевченко.

З'ясувавши, на що найчастіше звертають увагу кредитори, «Вести» сформулювали кілька порад, які можуть наблизити бізнесменів до бажаних позик.

Звертайтеся в свій банк

Краще за все подавати кредитну заявку в той банк, в якому брали і гасили найбільше кредитів. Новачкам позики майже не дають.

«Звичайно, банки набагато охочіше кредитують своїх клієнтів, з якими вже є сформовані відносини і певна кредитна історія», - підтвердила начальник управління бізнес-клієнтів UniCredit Bank Ольга Полонська.

Надайте максимум інформації

Як про компанію-позичальника, так і про приватне підприємство: побільше відомостей про фінансовий стан, про виробничий цикл, про активи приватних осіб. А також про особисту кредитну історію, якщо керівник і власник мали позитивний досвід.

Фінустанови стали вимогливішими і збирають максимум даних перед виділенням грошей.

«Стандарти затвердження кредитних заявок стали більш жорсткими. Банки ретельніше відбирають клієнтів навіть для короткострокового фінансування», - сказав начальник центру прямих продажів юридичним особам Фідобанку Василь Гомонай.

Не прикрашайте фінзвітність

Її аналізу фінансисти зараз приділяють максимум уваги. «Причиною відмови в кредитуванні найчастіше є незадовільний фінансовий стан або погана кредитна історія», - зауважила Ольга Полонська. Підозріліше кредитори стали ставитися до відомостей, які надають компанії.

«У жодному разі не рекомендуємо надавати інформацію, яка не відповідає дійсності, або приховувати від банку важливу інформацію про поточний фінансовий стан, запитувати необгрунтовано високу суму кредиту, планувати нереалістично високі темпи зростання бізнесу», - зазначив заступник голови правління ТАСкомбанку Олександр Стецко.

Більше порад у розділі «Бізнес-поради».