ПОРТАЛ
18 квітня 2016, 12:56

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Бізнес-поради: як будувати бізнес та коли потрібно готуватися до кризи

Бізнес-поради: як будувати бізнес та коли потрібно готуватися до кризи

Відомий рантьє, письменник і мандрівник Олександр Меламуд дав поради бізнесменам, а також розповів, як правильно підготуватися до кризи. Видання businesslife.today наводить основні з них.

Стратегія побудови бізнесу повинна бути заснована на диверсифікації ризиків. Іншими словами, якщо людина вкладає гроші в дуже ризиковані проекти, то вона не повинна вкладати весь свій капітал, оскільки результат бізнесу в будь-якому випадку непередбачуваний. Інвестор може стати як переможцем, так і тим, хто програв в разі непередбаченої кризової ситуації. Важливо чітко розуміти, що на ризикованих проектах можна спробувати заробити, але в разі невдачі не повинно статися нічого страшного, оскільки існує друга, менш ризикована частина бізнесу, яка зможе вижити, а також і третя частина - абсолютно стабільна, не схильна до жодних коливань ринку.

Не можна будувати бізнес спираючись тільки на передбачувані доходи. Наприклад, не можна брати кредит в надії на швидкий прибуток. Не можна взяти більше, ніж зможеш потім повернути, оскільки в разі форс-мажору невідомо, як можна буде вирішити проблему і де шукати допомоги, а процентні ставки будуть рости лавиноподібно.

Кожен бізнес необхідно точно прораховувати. Слід обов'язково приділяти увагу прогнозуванню - як оптимістичному, так і песимістичному. Щоб визначити песимістичний прогноз, слід виконати кілька нескладних операцій. Для початку потрібно врахувати всі можливі фактори впливу і проблеми в реалістичному прогнозі. Після чого відняти від очікуваного доходу певний відсоток, причому значимий, і додати його до витрат. Якщо після останньої операції виходить позитивний баланс, то це може говорити про те, що, в принципі, варто інвестувати в такий бізнес.

До кризи потрібно готуватися ще до її початку. Необхідно проводити роботу в цьому напрямку, коли справи йдуть добре. Перш за все, варто організувати структуру взаємодії між партнерами, а це, в свою чергу, забезпечить мінімізацію ризиків. Коли виникає якась несподівана ситуація, на неї треба реагувати оперативно. Якщо реагуєш разом з партнерами, то виходить більш збалансована відповідь на виклик новим обставинам. Це правила гри, за яких проблеми під час кризи мінімізовані. Виходить, що вирішувати проблему легше, коли правила виконуються.

Більше порад у розділі «Бізнес-поради».