ПОРТАЛ
30 червня 2016, 11:51

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

ФОП, ПП чи ТОВ: яку форму ведення бізнесу обрати

ФОП, ПП чи ТОВ: яку форму ведення бізнесу обрати

Одне з перших питань, з яким стикаються підприємці - вибір організаційно-правової форми ведення бізнесу. Наприклад, пекти, а потім продавати пиріжки може як фізособа-підприємець, так і акціонерне товариство. Але правильний вибір дозволить ефективно здійснювати управління, використовувати власні або залучені кошти.

Почати свій бізнес можна одноосібно, створивши товариство або корпорацію. Найшвидший і найбільш простий варіант - реєстрація фізичної особи-підприємця (ФОП).

"Найчастіше цей вид організаційно-правової форми вибирають для себе власники невеликих магазинів, автомийок, СТО", - уточнив UBR.ua керуючий партнер адвокатського об'єднання "Клочков і партнери" Володимир Клочков.

За словами партнера ЮФ "MorisGroup" Мар'яна Мартинюка, створення ФОП підходить тим, хто хоче вести бізнес одноосібно, мінімально займаючись документацією. Перевагами ФОП є легкість реєстрації, мінімальний контроль з боку держави, податкові пільги (можливість роботи на спрощеній системі оподаткування). Є можливість займатися підприємницькою діяльністю без печатки і відкриття банківського рахунку.

"Однак ФОП несе відповідальність за боргами всім своїм особистим майном Це найбільший мінус такої форми ведення бізнесу.", - зазначає Мартинюк.

Як розповідає податковий консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська, згідно зі ст. 52 Цивільного Кодексу України, ФОП відповідає за своїми зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю. Причому ліквідація фізособи-СГД не звільняє громадянина від такої відповідальності.

А ось учасники ТОВ ризикують менше. Вони не відповідають за зобов'язаннями товариства, а ризикують лише своїми вкладами до статутного капіталу товариства. Також можна стати єдиним власником ПП або єдиним засновником ТОВ.

"Але чим більше у підприємства засновників, тим складнішою буде процедура прийняття рішень", - говорить Томашевська.

За словами Мар'яна Мартинюка, організаційно правові форми ТОВ або ПП підійдуть для підприємців, які вирішили об'єднати свої зусилля у веденні бізнесу та хочуть вберегти майно від можливих ризиків. До того ж у ТОВ за рахунок об'єднання капіталів набагато ширші фінансові можливості.

"Перевагою ТОВ і ПП є: розмежування відповідальності підприємства/учасників, можливість вести діяльність на єдиному податку, використовувати модельний статут, легкість управління компанією", - пояснив Мартинюк.

Юрист КПМГ в Україні Ольга Дубаневич зазначає, що плюси ТОВ полягають ще в наступному: для цієї форми немає обмежень за видами діяльності.

А юрист юридичної фірми "Астерс" Вольга Шейко звертає увагу ще на один важливий аспект участі в ТОВ.

Громадянин може бути одноосібним учасником тільки одного товариства з обмеженою відповідальністю. Тобто, інший бізнес на своє ім'я він вже не зареєструє. Доведеться шукати компаньйона, ділити з ним прибуток.

Додатково варто відзначити, що часто підприємці, починаючи свій бізнес з нуля, віддають перевагу створенню ПП. Ця форма є найменш врегульованою законодавством (відсутні вимоги до статуту, обмеження по часу формування статутного капіталу).

"Чинне законодавство України не містить чіткого порядку створення, подальшої діяльності приватних підприємств При створенні такого підприємства доводиться керуватися загальними нормами Цивільного/Господарського кодексів Підприємство ж діє на підставі статуту", - зауважив Юрій Лозовський.

Правда, невизначеність законодавства призводить до того, що конкретні питання діяльності ПП (порядок створення, діяльності органів управління, формування статутного капіталу, прийняття нових учасників, розподілу дивідендів...) слід детально обумовлювати в статуті. Бажано не обмежуватися загальними фразами, а включати чіткі формулювання, щоб не створювати зайвих проблем.

За словами Мар'яна Мартинюка, в статуті також можна обмежити повноваження директора компанії, що дозволить скоротити ризики розтрати майна, доведення компанії до банкрутства.

"Також, при наявності декількох партнерів слід пам'ятати, що учасник, який володіє більш ніж 60% голосів, має вирішальний вплив на діяльність компанії, оскільки саме така кількість голосів становить кворум загальних зборів", - говорить юрист.

Більше порад у розділі «Бізнес-поради».